Start van hoofdcontent

't Gooi

nl

Geen grote brandschade door hitte in Goois Natuurreservaat, maar gevaar nog niet geweken

17 juni 2023, 12.30 uur · Door Erwin Bakker (NH Gooi/GooiTV)

Het warme weer maakt dat het gevaar op mogelijke bosbranden in 't Gooi flink toeneemt. Volgens Peter Kampen, teamleider terreinbeheer bij het Goois Natuurreservaat (GNR), ging het deze week gelukkig goed, maar blijven ze extra alert. In het lokale radioprogramma NH Gooi Zaterdag hoor je waar je als bezoeker van de natuur op kan letten. 

Foto: Goois Natuurreservaat - Provincie Noord-Holland

"De afgelopen week is het goed gegaan", vertelt Kampen. "Alleen in het weekend ervoor waren er twee brandjes, maar dat bleven gelukkig kleintjes. Omdat de meldingen snel binnenkwamen, waren wij met de brandweer snel ter plaatse en bleef het beperkt tot enkele vierkante meter."

Het GNR werkt dan ook nauw samen met de hulpdiensten deze periode. "Als er echt brand is komt natuurlijk de brandweer. Wij faciliteren, want we hebben niet alle middelen om te doven. Deze samenwerking loopt goed."

Menselijk toedoen

Deze natuurbrandjes ontstaan volgens Kampen regelmatig door menselijk toedoen. "Denk aan onachtzaamheid zoals het weggooien van een sigaret of een stuk glas waar de zon doorheen schijnt."

Dat zijn de herkenbare manieren waarop natuurbranden ontstaan, maar het kan ook heel apart fout gaan. "Als mensen hun auto in het hoge gras zetten kan droog gras vlam vatten", legt Kampen uit. "Als het gras bijvoorbeeld tegen de hete uitlaat komt, kan het vlam vatten."

NH Gooi Zaterdag

Luister het hele interview met Peter Kampen in de het radioprogramma NH Gooi Zaterdag terug via deze link