Ga naar Content

Vriend en familie erg ongerust over vermiste Thomas (20): "Hij raakte in een psychose"

Wat is er vanaf zondagavond gebeurd met Thomas? De vriend en familie van Thomas, ook bekend als Tiger of Taiga, maken zich nog altijd flink ongerust over de vermiste Engelsman. Hij is sinds zondagavond spoorloos, nadat hij een psychose krijgt en bij het ziekenhuis is afgezet. Daarna is het onduidelijk wat er is gebeurd met de 20-jarige jongen. "We hopen dat hij heel snel, en in goede gezondheid thuis kan komen", vertellen zijn zus Holly en tante Emma.

De vermiste Thomas is te herkennen aan zijn paarse haar, en aan de hoodie die hij zondag droeg - Foto: Politie / Holly Delafay

Thomas en zijn vriendje Tom vertrekken afgelopen vrijdag vanuit Engeland naar Schiphol. Daar aangekomen gaat de reis verder naar Hoorn, waar ze het weekend doorbrengen bij een vriend uit Nederland. Tijdens een feestje op zaterdagavond gaat het echter goed mis met de 20-jarige Thomas, die ook bekend is als Tiger of Taiga.

"We hadden allebei drugs gebruikt", legt Tom uit. Het zou gaan om speed, wat Thomas en zijn vriendje vaker, en ook veel, gebruiken. "Tijdens die avond werd hij paranoïde, en raakte in een psychose. Hij begon dingen te zien die er helemaal niet waren."

"Toen ik hem voor het laatst gezien heb was hij erg in de war en agressief"

Tom, vriendje van vermiste Thomas

Er wordt op allerlei manieren geprobeerd om de jongen te kalmeren, bijvoorbeeld door een rondje met hem te wandelen. Ook wordt hij in een andere kamer gezet om af te koelen. Het heeft geen zin. Thomas wordt er alleen maar agressiever van. Hij gooit met spullen en enkele ramen overleven zijn tirade niet, laat Tom weten.

Richting ziekenhuis

Pas op zondagavond rond 23.00 uur, dertig uur nadat Thomas in een psychose raakt, besluiten Tom en de Nederlandse jongen waar ze verblijven om de Engelsman naar het ziekenhuis te brengen. Op deze avond draagt Thomas de hoodie op bovenstaande foto, daarnaast heeft hij paars haar. Tom zelf gaat niet mee. "Toen ik hem voor het laatst gezien heb, was hij erg agressief. We hadden ruzie gekregen en ik voelde dat ik wat afstand van hem nodig had."

Thomas wordt in de buurt van het ziekenhuis met de auto afgezet. De Nederlandse jongen rijdt daarna terug naar de woning in Hoorn, vertelt Tom. "Hij zou mij en wat spullen ophalen, om samen naar het ziekenhuis te rijden. Maar toen we daar aankwamen was hij er niet meer."

Volgens de familie van Thomas zou hij naar binnen zijn gelopen, en naar de wc zijn gegaan. Daarna verlaat hij het ziekenhuis weer. Sindsdien ontbreekt ieder spoor. "Thomas schijnt op camerabeelden te staan, waarop je kunt zien dat hij daar binnen stapt. Maar niet dat hij weer buiten is", vertelt zijn zus Holly.

"Waarom zou je iemand zo achterlaten, om daarna weg te rijden?"

Emma, tante van vermiste Thomas

Tom en de andere jongen hebben in de uren daarna intensief gezocht naar Thomas, maar kunnen hem niet vinden. Ze besluiten Holly in te lichten om 3.07 uur en gaan naar huis, waar ze bijslapen. Pas 's ochtends wordt de politie ingeschakeld, en leest Holly haar berichten.

Dat de Nederlandse jongen Thomas voor de deur heeft afgezet - en niet meegelopen is het ziekenhuis in om de 20-jarige over te dragen aan een arts of verpleger, en de situatie uit te leggen - is op z'n minst vreemd te noemen. De redactie heeft geprobeerd om de identiteit van de jongen en contactgegevens te krijgen, maar dit is nog niet gelukt.

Ook Holly en Emma, de tante van Thomas met wie hij heel close is, begrijpen niet waarom de jongen uit Hoorn niet mee naar binnen ging. "We weten het niet zeker, maar we denken dat hij onder invloed is geweest en daarom niet mee naar binnen durfde, uit angst om gepakt te worden", vertelt Emma over de jongen. "Want waarom zou je iemand zo achterlaten, om daarna weg te rijden?"

Veel reacties en steun

De tante van Thomas is bekend met het drugsgebruik van de jonge Engelsman. "Dit heeft hij vaker gedaan, maar zoals we nu hoorden hoe zij zich gedragen heeft, zo kennen wij hem niet", legt ze uit. "Dat zou misschien kunnen komen door de drugs zelf, een andere omgeving, of door de andere taal die er gesproken werd. Dat zijn allemaal prikkels die hij misschien niet goed kan verwerken."

Binnen een dag plaatsen ze oproepen op sociale media, die veelvuldig gedeeld worden en veel reacties en steunbetuigingen oplevert voor de familie. Tante Emma heeft contact met de Engelse ambassade in Den Haag, en spreekt namens haar familie in Engeland ook met de Nederlandse politie.

De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

De 20-jarige Thomas is sinds zondagavond vermist - Foto: Holly Delafay

Beide hebben slapeloze nachten van de vermissing. "Je bent er heel veel mee bezig. Dan lig je in bed te denken over wat je nog meer zou kunnen doen, of wie je zou kunnen benaderen", zegt Emma. "We willen natuurlijk graag weten waar hij is, en hoe hij er aan toe is."

"We hebben zo ongelooflijk veel steun gekregen van iedereen in Nederland! Daar zijn we echt heel dankbaar voor"

Holly, zus van vermiste Thomas

De massale berichtgeving en hulp bij de zoektocht naar Thomas doet de familie goed. Ook heeft Holly contact kunnen leggen met SAR Netherlands, het zoekteam van mensen uit heel Nederland die helpen zoeken bij vermissingen.

"We hebben zo ontzettend veel lieve reacties en steun gekregen van allerlei mensen uit Nederland", vertelt Holly. "Dat doet ons echt enorm goed. Zo zijn er mensen die ook berichten vertalen en met ons delen of andere regio's hebben ingeschakeld uit te kijken naar Thomas, zoals Amsterdam. We hebben nu meer steun van Nederlanders gekregen dan we ooit hadden durven dromen!"

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.