Ga naar Content

Jongeren verlangen naar de Jungle, vrijwilligerstekort bedreigt jeugdhonk Vijfhuizen

Door een nijpend tekort aan vrijwilligers staat jeugdbar de Jungle in Vijfhuizen op het randje van sluiting. Doordat de deuren van het jeugdhonk steeds vaker gesloten zijn, hangen de jongeren op straat rond, waar ze als bron van overlast worden gezien. 

Jongeren in jeugdplek Vijfhuizen 'de jungle', Marcuz Nooitmeer is de tweede van links - Foto: Anton Gehrels

Een papegaai, bamboe, planten: met de graffiti aan de buitenkant maakt het pand zijn naam waar. Binnen zijn er pooltafels, dartborden en banken waar de jongeren kunnen chillen. Achter de bar staat Anton Gehrels (44 ). Hij is hier al dertig jaar vrijwilliger en is wanhopig op zoek naar andere helpers. "Als we geen hulp krijgen, ben ik bang dat er een eind aan het jeugdhonk gaat komen", vertelt hij.

Marcuz Nooitmeer (14) is een van de jongeren die zo vaak mogelijk naar de Jungle komt om met zijn vrienden te praten en poolen. "Het is geweldig daar. Als het open is, dan zijn we met minimaal tien van mijn vrienden en ook nog andere mensen uit het dorp", vertelt hij. "Als het zou moeten sluiten, zou ik dat wel heel jammer vinden, want ik en mijn vrienden komen daar heel graag."

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Jeugdplek Jungle Vijfhuizen - Foto: Jessie Eickhoff

Het jeugdhonk zou elke vrijdag open zijn, maar moet vanwege het tekort aan mankracht steeds vaker de deuren gesloten houden. Ook het onderhoud van het houten pand loopt achter en moet nodig wat schilderwerk worden gedaan. "Op onze oproepen krijgen we geen reactie", vertelt Anton. "Tijdens corona zijn de vrijwilligers de bar uit het oog verloren. Er was al een tekort, maar dit is alleen nog maar erger geworden."

Jongeren van de straat

Als de jeugdbar niet open is, moeten de jongeren een andere plek zoeken om af te spreken. "Het is de enige plek is in Vijfhuizen waar jongeren iets te doen hebben", vertelt Jeroen Bromet (17). Hij gaat elke week naar de jeugdbar om 'gezellig met elkaar te zijn'. "Als het niet open is, dan zijn we meestal gewoon buiten." 

Ook Marcuz baalt als een stekker wanneer het jeugdhonk op de vrijdagavond gesloten is. "Het is echt jammer als de Jungle dicht is. Het liefst zou ik willen dat ze elke vrijdag en zaterdag open waren", vertelt hij. "We zoeken dan buiten naar andere plekken, maar dan vinden de bewoners soms dat we overlast veroorzaken."

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Vrijwilligers achter de bar bij jeugdplek Jungle Vijfhuizen, Anton Gehrels staat rechts - Foto: Jessie Eickhoff

Anton herkent zichzelf in de jongens. Op zijn dertiende zocht hij naar een plek om met zijn vrienden te hangen en vond dat bij de Jungle. "Jongeren zijn altijd op zoek naar een plek waar ze naar binnen kunnen lopen en samen kunnen komen, zodat ze niet op straat hoeven te hangen", vertelt hij. "We hebben nog wel een dorpshuis, maar dat is meer op ouderen gericht en daar mogen ze niet luidruchtig zijn. Dat was dertig jaar geleden zo, dat is nu nog steeds zo."

Vanaf zijn veertiende werd Anton vrijwilliger. Inmiddels is het dertig jaar later en staat hij nog steeds achter de bar. "De jongeren zelf zijn niet voor te porren voor vrijwilligerswerk, die willen lekker komen en naar huis gaan", vertelt hij. "Maar mijn prioriteiten zijn ook veranderd. Ik heb nu mijn eigen kindje om voor te zorgen."

Het artikel gaat verder onder de sociale media post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Jeroen en Marcuz gaan het stokje voorlopig niet overnemen. "Als ik de leeftijd er voor heb, zou ik heus wel achter de bar willen staan", vertelt Marcuz, die met zijn veertien jaar nog niet achter de bar mag staan. "Ik heb geen tijd om vrijwilliger te worden, maar ik zou het wel heel jammer vinden als het moet sluiten", voegt Jeroen eraan toe. 

Noodkreet

Met wat hulp van de gemeente hoopt hij de jeugdplek te kunnen redden. "Ik zie dat als een soort van noodkreet." Anton Gehrels kaart daarom zijn probleem aan tijdens de Bijzondere Raadsvergadering in Haarlemmermeer-West, waarbij raadsleden de jeugdbar bezoeken. 

"Ik spreek weleens mensen die zich willen inzetten, maar alleen als ze ook een centje erbij kunnen verdienen", vertelt hij. "Als er een potje komt, waarmee we mensen kunnen inhuren of achter de bar kunnen zetten om te openen, worden wij geholpen."

Oneerlijke concurrentie

De gemeente en de Jungle hebben al een aantal keer om de tafel gezeten om te kijken wat de subsidiemogelijkheden waren. "Helaas voldoet de Jungle niet aan de voorwaarden om voor zo'n subsidie in aanmerking te komen", vertelt woordvoerder Petra Faber van gemeente Haarlemmermeer. "Geld geven voor betaald barpersoneel is niet toegestaan. Dat zou oneerlijke concurrentie zijn met de horeca."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]