Ga naar Content

Lof voor nieuwe aanpak Hilversums sekswerk, behalve bij... Hilversumse sekswerkers

Er klinkt landelijk veel lof voor de verbeterde regels voor Hilversumse sekswerkers. De gemeente staat sekswerk vanuit huis nu veel makkelijker toe. Een voorbeeld voor de rest van het land, maar toch werkt het allesbehalve goed voor sekswerkers, vertelt sekswerker Kendra (33). "Voor mij verandert er niets", zegt ze. "Ik moet toestemming hebben van de woningbouw om mijn beroep thuis uit te kunnen oefenen. En die toestemming krijg ik niet."

Foto: Adobe Stock

In het nieuwe beleid heeft de gemeente het thuiswerken voor sekswerkers gelijk gesteld met bijvoorbeeld nagelstylistes of thuiskappers. Je hebt geen vergunning meer nodig. Er zijn wel strikte voorwaarden verbonden aan ‘aan huis gebonden beroepen’, niet specifiek alleen voor de sekswerkers.

Geen overlast

Kendra ontvangt gemiddeld twee klanten per dag. En soms niet eens thuis. "Het heeft nog nooit tot overlast geleid, verderop in de straat zit de nagelstyliste: daar komen meer mensen langs."

Daarmee voldoet zij aan de voorwaarden die gesteld worden: activiteiten mogen geen bovenmatig verkeer veroorzaken en ze mogen geen afbreuk doen aan het karakter van de woning en de buurt. Maar je zult wel toestemming moeten hebben van de eigenaar van een huurwoning of van de woningbouwvereniging. En die zitten niet te wachten op sekswerkers in hun woning.

"Geen verhuurder of woningbouwvereniging verleent toestemming voor dit beroep vanuit huis. Ik val tussen wal en schip"

Kendra

Dat betekent dat het vergunningsvrij werken voor Kendra een wassen neus is. Je moet hoofdhuurder zijn van een woning. "Ik kan dus ook niet bij iemand anders een kamer kan huren", legt Kendra haar situatie uit. "Geen verhuurder of woningbouwvereniging verleent toestemming voor dit beroep vanuit huis. Ik val tussen wal en schip. De gemeente gedoogt nu dat ik zwart werk maar ik wil dolgraag een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en echt legaal werken. Zelf een woning kopen is ook een optie", schampert Kendra een beetje, "Maar met mijn uitkering kom ik daar niet voor in  aanmerking".

Maren de Vos, Beleidsmedewerker Team Toezicht bij de gemeente Hilversum, en met sekswerkbeleid in haar portefeuille, bevestigt: “Het is inderdaad zo dat een woningbouwvereniging eerst toestemming moet geven voor een zakelijke activiteit in een sociale huurwoning. Maar die toestemming wordt voor geen enkel beroep gegeven momenteel. Dus ook niet voor sekswerkers”.

Toezicht op de seksbranche

Waarom het beleid voor sekswerkers in de regio Gooi en Vechtstreek op de schop moest en het werk zelf vergunningsvrij, komt omdat het administratief veel logischer was: er is maar een vergunning voor sekswerk vanuit huis afgegeven in 2022. Ook was de vergunningsplicht die Hilversum hanteerde in strijd met de bevoegdheden van de gemeente zelf.

De laatste reden om het beleid te wijzigen,  is omdat toezicht op de seksbranche niet meer bij de politie Midden-Nederland ligt. De gemeente is daar nu verantwoordelijk voor en wil daarom meer zicht krijgen op de (thuis)sekswerkers in Hilversum.

Gemeente Hilversum: geen invloed op afspraken verhuurders

De gemeente Hilversum zegt in een reactie dat met het nieuwe beleid de gemeente thuiswerkende sekswerkers gelijk stelt aan andere thuiswerkberoepen zoals kappers en nagelstylisten. Ook benadrukt de gemeente dat het zwart werken niet gedoogd wordt.

Voor alle thuiswerkers geldt dat zij zich moeten houden aan de voorwaarden van aan-huis-verbonden beroepen. Dit sluit ook aan bij de wettelijke bevoegdheden die de gemeente heeft op het gebied van sekswerk.

Woningcorporaties hebben in hun huurcontracten opgenomen dat bedrijfsmatige activiteiten niet zijn toegestaan. Dit geldt dus niet alleen voor sekswerk, maar ook voor kappers en nagelstylisten. Daarin gelden dus geen aparte regels voor sekswerk. De gemeente benadrukt dat afspraken tussen verhuurder en huurder onder het privaatrecht vallen en dat de gemeente hier dus geen invloed op heeft.

Om een dickpic vragen

Voorlopig is Kendra op haar hoede. Zij zit in een sociale huurwoning en is bang dat als de woningbouwvereniging er achter dat zij thuis klanten ontvangt, ze zonder pardon op straat wordt gezet.  "Ik heb deelgenomen aan de klankbordgroep van de gemeente. Daar werd verteld dat het zwart werken werd gedoogd. Er was ook een lezing van Handhaving over hoe zij gingen controleren en verder was het goed om collega's te ontmoeten en ervaringen te delen".

Kendra ging drie keer naar deze bijeenkomsten maar oplossingen over werken vanuit (sociale) huurwoningen werden niet aangedragen in deze groep. Een goede tip werd wel gedeeld: eerst om een dickpic vragen als je vermoed dat een klant een controleur is.

Landelijk beleid

Er wordt op landelijk niveau ook gewerkt aan nieuw sekswerkbeleid. In de laatste toelichting over een wijziging van het Wetsvoorstel regulering sekswerk heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid aangegeven dat zij samen met het ministerie van Binnenlandse zaken gaan kijken wat er wel en niet mogelijk is.

Ook wordt besproken hoe de communicatie en bewustwording bij verhuurders, zowel sociaal als particulier, verbeterd kan worden. Op lokaal niveau voert de gemeente Hilversum regelmatig gesprekken met woningcorporaties waarin verschillende onderwerpen, ook sekswerk vanuit huis, worden besproken.

D66 Hilversum heeft onlangs nog een motie ingediend om thuiswerken vanuit sociale huurwoningen wel toe te staan maar de motie is door de partij zelf aangehouden. 

Lees ook