Ga naar Content

Sekswerken vanuit huis? In Hilversum is het straks geen enkel probleem

Hilversum gaat sekswerkers die vanuit huis werken, gelijkstellen aan onder meer fotografen, autorijschoolhouders en nagelstylistes. Daar komt bij dat de sekswerkers dan ook geen vergunning meer nodig hebben om hun werk vanuit huis te doen, al zitten er nog wel wat haken en ogen aan. 

Foto: Adobe Stock

"Een belangrijke reden voor deze wijziging is dat de gemeente geen bevoegdheid heeft om individueel sekswerk te reguleren", zo meldt burgemeester Gerhard van de Top. "Daarnaast wordt met de wijzigingen sekswerk gelijkgesteld aan andere huis-aan-huis-verbonden beroepen wat de positie van de sekswerkers versterkt."

Ander groot voordeel is dat de regels die gelden voor deze thuiswerkgroepen per gebied zijn vastgelegd door de gemeente. De regels kunnen per bestemmingsplan anders zijn, waardoor Hilversum per gebied kan bepalen wat wenselijk is en wat niet voor dit dienstverlenende beroep. 

Actueel

Het is tijd om de regels aan te passen. Het oude beleid dateert vanuit 2000 en in de afgelopen 23 jaar is ook in de seksbranche het nodige veranderd. Actuele regels zijn nodig, want zo zijn ook steeds meer sekswerkers vanuit huis gaan werken. 

Een van de belangrijkste aanpassingen is het niet langer nodig hebben van een vergunning als de sekswerker vanuit huis werkt. Dat houdt ook meteen in dat de sekswerker geen 21 jaar hoeft te zijn. Hilversum wil bijvoorbeeld de webcamseks of zelfstandige escort in de nieuwe vast te leggen afspraken op dezelfde manier behandelen als andere zogeheten thuiswerkberoepen, waar bijvoorbeeld de nagelstylist, de kapper, de fotograaf en bloemschikker onder vallen. 

Maar één vergunning

Dat Hilversum hier in navolging van Tilburg, Assen en Lelystad nu anders mee wil omgaan, heeft ook een praktische oorzaak. Vanuit het raadhuis is er maar weinig zicht op de thuiswerkers en op de branche in zijn geheel. “Uit onderzoek blijkt dat in juni 2022 ongeveer tachtig thuiswerkers actief waren in de gemeente Hilversum. Dit terwijl de gemeente maar één vergunning voor thuiswerken heeft afgegeven", zo luidt het duidelijke voorbeeld in de stukken. 

Lees ook

Aan het thuiswerken zonder vergunning plakt de gemeente dan wel een aantal voorwaarden vast. Zo mag alleen de hoofdbewoner het sekswerk uitvoeren en mag de bedrijfsruimte in huis niet groter zijn dan 50 vierkante meter. Dit is om te voorkomen dat er een illegaal sekshuis ontstaat. Verder mag er bijvoorbeeld nog geen horeca en detailhandel plaatsvinden en mag de activiteit geen afbreuk doen aan de woning en de woonomgeving.

Nieuwe wet

De Hilversumse regeling kan binnenkort al gedwarsboomd worden door nieuwe en nu al veel besproken regels uit Den Haag. De Wet regulering sekswerk is al een tijdje in de maak. Zodra daar de landelijke politiek akkoord mee is, dan hebben de Hilversumse sekswerkers weer wel een vergunning nodig en moeten ook de thuiswerkers 21 jaar of ouder zijn.  

Dat betekent dan ook een grote verandering voor de sekswerkers zelf. Zij krijgen dan een vergunning per persoon en niet per locatie. Het moeten registreren roept veel verzet op bij de sekswerkers. Zij zien niets in het opgeven van onder meer hun naam en BSN-nummer.  

Vanavond bespreekt de Hilversumse politiek de door de burgemeester voorgestelde wijzigingen voor het eerst met elkaar.  

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]