Ga naar Content

Drugsproblemen kinderen spelen in heel Hollands Kroon: "Dochter met de dood bedreigd"

Drugsgebruik en handel onder kinderen is in de Noordkop een groot probleem. Een paar weken geleden vertelde Ingo het verhaal van zijn 15-jarige dochter, die verstrikt raakte in de drugscriminaliteit. Dat relaas staat niet op zichzelf, de afgelopen weken meldden zich meerdere ouders en jongeren bij de redactie van NH. Reacties die vooral een waarschuwend karakter hebben: het drugsprobleem onder kinderen in de Noordkop is groter dan veel mensen denken.

Foto: Pixabay

Het beeld dat wordt geschetst is onthutsend. Veel kinderen krijgen al vroeg in hun leven te maken met drugs, of drugsgerelateerde zaken. Dat begint soms klein, en op het oog onschuldig, zegt Ronald Hein van Link, een organisatie die zich inzet voor jongeren in Hollands Kroon. "Met name handel in vapes is wijdverbreid op scholen. Jongeren denken dat het geen kwaad kan en er valt een beetje geld mee te verdienen. Niet veel, maar toch geld. Het kan een opstapje zijn naar roken en drugsgebruik, dat is zorgelijk."

Daarna kan het snel gaan, blijkt uit de reacties die NH ontving. Zo meldde zich een moeder met een 17-jarige dochter. Omdat de vrouw uit Anna Paulowna een baan heeft als maatschappelijk werker wil ze haar verhaal slechts anoniem delen. Haar dochter werd de afgelopen jaren langzaam maar zeker het drugsmilieu ingezogen. Dat mondde uiteindelijk uit in doodsbedreigingen. Een reden dat haar dochter nog steeds slecht slaapt en bang is in het donker.

Foto: Adobe Stock

De moeder, die door haar werk als maatschappelijk werker bekend is met de problematiek, schetst een beeld waarin drugs alom aanwezig zijn de levens van vaak jonge kinderen. Van wietlolly’s tot cocaïne; het is voor pubers in het noordelijke deel van de provincie niet moeilijk om aan te komen. Dealers meldden zich aan de poorten van scholen, of op thuisfeestjes. Ook zouden veel pubers al vroeg in hun leven zelf dealen, in klaslokalen bijvoorbeeld.

Kinderen worden in de eerste instantie ‘verleid’ om een snoepje te proberen, vertelt de vrouw uit Anna Paulowna. “Daarna leggen die dealers druk op de kinderen, dat ze ervoor moeten betalen. Als dat niet lukt, zie je dat kinderen spullen gaan jatten of zelf dealen. Zo rollen ze die wereld binnen, en komen ze er moeilijk uit.

Hulp

Deze problematiek het hoofd bieden, is niet makkelijk. Scholen, hulporganisaties en de politie hanteren allemaal hun eigen aanpak. Maar over één ding lijken de instanties het eens te zijn: het is belangrijk om er bovenop te zitten. Zo pleit Heijn voor meer voorlichting over de gevaren van het criminele systeem en schakelt het Regius College gelijk verslavingszorg in bij vermoeden van drugsgebruik.

"Mijn dochter (17) is bedreigd dat ze vermoord zou worden, ze slaapt nog steeds met het licht aan"

Moeder uit Anna Paulowna

Maar, zegt Anne Hoekstra, van de raad van bestuur van het Regius College in Schagen, 'het is niet makkelijk'. “Deze school is een campus, en dus een openbaar gebied. Dat heeft een hoop voordelen, maar ook een nadeel: er kan makkelijk gedeald worden."

“Wat we doen is rondlopen en uitkijken. Als we eigen leerlingen betrappen, dan grijpen we heel hard in: ze worden geschorst en moeten verplicht op gesprek bij Brijder (stichting voor verslavingszorg, red.), eventueel ook met ouders erbij."

Foto: Schagen FM

Hulporganisaties zoals Link richten zich vooral op de weerbaarheid van jongeren. Want, benadrukt Hein, het grootste gevaar is dat kinderen in een crimineel circuit gezogen worden en er bijna niet meer uitkomen. Door hen te leren over de werking van criminele systemen, hoopt Heijn dat jongeren al in een vroeg stadium herkennen dat bepaalde personen niet het best voor hebben met hen.

Om jongeren weerbaarder te maken tegenover criminaliteit en drugs, moet er volgens hulporganisatie Incluzio ook gekeken worden naar hun mentale gezondheid. Eenzaamheid onder jongeren zou een groot probleem zijn, en hen kwetsbaar maken voor drugsgebruik. "Jongeren kunnen vaak geen eigen huis meer betalen, hebben weinig toekomstperspectief en vinden het moeilijk om financieel rond te komen. Als we drugsgebruik tegen willen gaan, moeten we ook daar naar kijken."

De naam van de moeder en sociaal werker uit Anna Paulowna wordt in verband met de contacten in haar werk niet genoemd. Haar identiteit is bij de redactie bekend.

Veel ouders uit de Noordkop hebben het gevoel dat de problemen met drugs steeds groter worden en ze willen graag dat er iets aan wordt gedaan. Maar of dit inderdaad een groeiend probleem is, is niet duidelijk.

Uit de gezondheidsmonitor van de GGD in 2022 blijkt in elk geval dat 14,4 procent van de jongeren (16-25 jaar) in de gemeente Hollands Kroon die maand hasj of wiet gebruikte en 6,3 procent harddrugs/partydrugs. Hierover schrijft het rapport: "Het middelengebruik is vergelijkbaar met Noord-Holland Noord en Nederland. Tussen 2021 en 2022 is het gebruik van hasj of wiet en harddrugs/partydrugs niet significant veranderd. Mannen gebruiken vaker en het gebruik neemt toe met de leeftijd."

Ook hulporganisatie Incluzio ziet geen toename in het drugsgebruik onder jongeren: "De aantallen zijn niet anders dan andere jaren." En, vervolgen ze: "De cijfers in Hollands Kroon zijn niet hoger dan in andere gemeenten in de kop van Noord-Holland."

Lees ook