Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Goudmakers weer flink aan de slag met kunstprojecten: "Mooi dat alles samenkomt"

8 juni 2023, 18.20 uur · Door Michael van der Putten

Na het succes van vorig jaar draait het Haarlemse project Goudmakers ook in 2023 weer op volle toeren. De 150 deelnemers, een stuk meer dan vorig jaar, werken onder leiding van tien verschillende artistieke leiders aan kunst, repeteren voor een dansvoorstelling of creëren een collage over hun eigen leven. 

Goudmakers werken aan kunstprojecten - NH Nieuws

Het is zonnig en sommige deelnemers van de workshop Wat is jouw gouden draad zitten buiten op een bankje van de speeltuin in Haarlem-Noord te werken aan hun levenswerk: een collage met hoogte- en dieptepunten. 

Dieptepunten zijn er, bewijst Hennie. "Ik maak deze collage met herinneringen van mijn huwelijk dat vijftig jaar heeft geduurd. Mijn man overleed vorig jaar." Haar blik blijft bij een foto hangen.

"Hij heeft de geboorte van zijn kleinzoon niet meegemaakt"

Hennie over haar overleden man

"Dat is een slinger van overhemden van mijn man die ik heb gemaakt. Mijn man heeft niet meer meegemaakt dat onze jongste zoon vader werd. Met deze slinger, zo zegt mijn zoon, is papa er toch altijd bij".

een van de collages - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De bedenker van het project Goudmakers is Eva Durlacher, die daarnaast ook verantwoordelijk is voor de kunstprojecten. "We hebben het project Goudmakers opgezet omdat we merkten dat na de coronatijd veel mensen nog in isolement zaten. Hoe kun je mensen dan echt met elkaar verbinden?"

Ze kozen niet voor koffiemiddagjes, maar om in groepsverband te werken aan creatieve processen, want dat verbindt volgens Eva pas echt. 

Alles komt samen

Het bijzondere van het project is dat er wordt toegewerkt naar een dag waarop alles samenkomt en alle groepen laten zien wat ze hebben gemaakt.

"Op 2 juli is het de goudmakersdag, dan tonen alle groepen hun werk en vinden de dans- en zangvoorstellingen plaats", zegt Eva. "Zo werk je met zijn allen toe naar een spannende dag."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]