Ga naar Content

Nieuwe kunstwerken Haarlemmerhout: “Het is een ontsiering van de Dreef”

De nieuwe beeldenroute in de Haarlemmerhout wordt vanmiddag symbolisch onthuld door Stichting Beeldengalerij Haarlem en wethouder Meijs. Een paar kunstwerken die er al stonden, hebben een nieuwe plek gekregen en er zijn een paar nieuwe bijgekomen. De meningen over de hedendaagse kunst zijn verdeeld.

Foto: NH Nieuws

De kunstwerken zijn sinds twee jaar te bewonderen in het park. De stichting is ooit begonnen met de restauratie van het Hildebrandmonument. "Daar is het idee van de beeldenroute uit voortgekomen", aldus voorzitter van de stichting Jaap van Zetten. Volgens hem is het goed om zo nu en dan wat verandering aan te brengen. "Dat houdt het levendig en aantrekkelijk. Je moet mensen een reden geven om terug te komen."

Kubus met benen

Op één van de nieuwe kunstwerken in het park, wordt op Facebook uiteenlopend gereageerd. Het gaat om het beeld van de Amsterdamse kunstenares Guda Koster. Zo schrijft iemand: "Gaan we echt dit soort troep krijgen in het park? Kom daar voor mijn rust, niet voor een tentoonstelling." Iemand anders vindt het er juist wel passen. "Leuk die nieuwe creaties!"

Als Heleen Straesser tijdens haar dagelijkse wandeling door de Hout langs het beeld loopt, kijkt ze er bedenkelijk naar. “Ik moet er even aan wennen”, zegt ze. “Het is heftig. Maar hoe langer ik ernaar kijk, hoe mooier ik het vind.” Arthur Aangeenbrug hoeft er niet aan te wennen. “Ik vind het heel origineel. Beter dan wat er verderop staat. Dat is ontsiering van de Dreef.”

Tekst loopt door onder de video

Jaap van Zetten over de nieuwe beeldenroute - NH Nieuws

Het is volgens Van Zetten niet de bedoeling dat het park in de toekomst helemaal vol komt te staan met kunstwerken. “Er vinden ook gewoon evenementen plaats en mensen moeten lekker kunnen picknicken. Misschien breiden we nog iets uit, maar daar blijft het bij.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]