Ga naar Content

Mensen met beperking zien gedroomde motorrit vlak voor start aan zich voorbij gaan

Tientallen mensen met een verstandelijke beperking hoorden dit weekend één dag van te voren dat zij tóch niet achter op motoren door Haarlemmermeer mochten crossen. De politie wees de organisatie van de jaarlijkse 'Appierun' op het nieuwe verkeersregelaarsbeleid, waardoor de tocht in het water viel. 

Een foto van de Appierun in 2019 - Foto: 2Wheels4Wings

"De politie heeft aangegeven dat de groep verkeersregelaars niet bevoegd is om de Appierun zonder politiebegeleiding te mogen begeleiden zoals dat eerder was voorgelegd", laat een woordvoerder van organisator 2Wheels4Wings aan NH Nieuws weten. 

Tekort aan motoragenten

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer vertelt dat de politie de organisatie en gemeente op een besluit wees dat de nationale politie eind maart nam. "Het beleid is nu dat de politie colonnes als deze niet meer door motoragenten laat begeleiden. Die zetten in het verleden bijvoorbeeld ook kruispunten af." 

De politie heeft dit besluit genomen in verband met het tekort aan motoragenten. De NOS schreef eerder dat het besluit de doodsteek betekent voor veel wielerkoersen. Als de Appierun dit weekend toch door was gegaan, zou de organisatie zelf aansprakelijk zijn bij ongelukken. Daarop besloot ze de tocht af te blazen. 

"Deze kanjers kunnen tegenvallers moeilijk verwerken"

Patricia

Het annuleren van de jaarlijkse motortocht was voor veel deelnemers een grote teleurstelling, blijkt uit Facebook-reacties. "Ik ken cliënten die hier al een heel jaar naar uitkijken", schrijft Patricia bijvoorbeeld. 

Het besluit deed verkeersbegeleider Michiel veel verdriet. "Al die blije deelnemers die de voor hen “mooiste dag van het jaar” zouden meemaken... Zuur voor mij en m’n collega vrijwilligers, maar een kleine ramp voor de deelnemers." Motorrijder Peter maakte zich zelfs zorgen: "Deze kanjers kunnen tegenvallers moeilijk verwerken. Al die mantel en zorgpersoneel zullen hun handen vol hebben." 

Toch nog feestje

Om de pijn wat te verzachten besloot de organisatie zaterdag alsnog een klein feestje voor deelnemers aan de Appierun te organiseren. In dagcentrum De Vaart in Hoofddorp konden zij komen lunchen en spelletjes spelen terwijl een DJ vrolijke muziek draaide. 

De organisatie verwacht dat de Appierun volgend jaar gewoon weer door kan gaan. "We hebben binnenkort een afspraak met alle belanghebbenden om te evalueren wat er is gebeurd en hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen." De woordvoerder benadrukt blij te zijn met de constructieve houding van de gemeente Haarlemmermeer. Die bevestigt met de organisatie om tafel te gaan. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]