Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Geen treinen rond Amsterdam Centraal in ochtendspits door aanhoudende storing

5 juni 2023, 06.15 uur · Aangepast 5 juni 2023, 15.46 uur · Door Redactie

Er rijden in de ochtendspits nog geen treinen rond Amsterdam Centraal. De storing die gisteravond het treinverkeer heeft platgelegd, houdt ook vanochtend aan. De NS en ProRail verwachten dat er de hele ochtend geen treinen zullen rijden.

Foto: NH Nieuws/ Sjoerd Hilarius

ProRail laat vanmorgen vroeg weten dat de IT-storing op de verkeersleidingspost nog niet is opgelost. 

"Alle schermen staan daar op zwart"

Woordvoerder NS over de IT-storing bij ProRail

Ook vanuit de NS klinkt het geluid dat de storing nog altijd roet in het eten gooit van veel reizigers. "Net als waar je de luchtverkeersleiding hebt, heb je dat ook voor treinen", zegt woordvoerder Oscar van Elferen van de NS bij NH Radio. "Daar staan alle schermen op zwart."

ProRail en NS raden reizigers aan om niet met de trein richting Amsterdam af te reizen. "Het is voor mensen misschien ook een optie om thuis te werken. We zien sinds corona dat het een reëlere optie is geworden voor mensen."

Hinder begon gistermiddag

De problemen begonnen gistermiddag rond 17.30 uur. Het leek even opgelost, maar dat bleek rond 20.00 uur toch niet het geval. Hierdoor is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal.

Ook van Amsterdam naar Haarlem, Schiphol, Zaandam en Weesp rijden vanmorgen geen treinen. Ook naar de andere treinstations in de provincie rijden veel minder of geen treinen. 

De tekst gaat door onder de kaart.

Treinstoring om 7.30 uur - Foto: NS

De woordvoerder van ProRail, Coen van Kranenburg, vertelt op NH Radio dat de oorzaak van de ICT-storing nog niet bekend is. "Dan kan je het ook niet oplossen. We hebben geprobeerd een aantal resets uit te voeren om te kijken of de storing er dan uitging. Dat gebeurde niet", legt hij uit. Ook de back-up systemen werken niet. 

"We hopen dat we vanmiddag het treinverkeer weer op gang kunnen brengen"

Woordvoerder ProRail

Hij heeft wel een klein sprankje hoop. "We hebben een back-up locatie. Een alternatieve plek waar we mensen en spullen heen brengen", zegt Van Kranenburg. "Die spullen zijn nieuw. Het zijn andere computers met eerder geïnstalleerde software. We hopen dat we vanmiddag daarmee, vanuit Utrecht, het treinverkeer weer op gang kunnen brengen."

Vast op het station

Veel reizigers zijn gisteravond vast komen te zitten op stations. De NS betreurt dat en vraagt mensen die extra kosten hebben gemaakt om thuis te komen, contact met hen op te nemen. "Als er kosten zijn gemaakt, willen we daar coulant mee omgaan", zegt Van Elferen. 

Honderden mensen hebben vannacht op stations geslapen, omdat zij niet naar huis konden. Hoeveel mensen er vanmorgen nog in treinen of op stations vastzitten, weet de NS niet.

"Je hebt mensen op Amsterdam zitten, maar ook op Utrecht en Rotterdam zijn gestrande reizigers. Vannacht waren er honderden reizigers per locatie die daar moesten overnachten. Dat er vannacht een hoop mensen niet thuis zijn gekomen, dat is een feit." 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Nieuws/ Sjoerd Hilarius

Verslaggever Sjoerd Hilarius vertelt op NH Radio dat hij veel gestrande toeristen ziet op Amsterdam Centraal. Hij heeft nog nooit zo'n lange rij gezien bij de kassa van de 'Tourist Information'.

"Ik gok toch zeker wel een rij van zo'n 100, 150 meter lang. Dat zijn allemaal mensen die hopen hun ticket om te kunnen boeken of op een andere manier terug naar huis te kunnen."

Lange rij met reizigers op Amsterdam Centraal - NH Nieuws