Ga naar Content

Bewoners Amsterdamse flat kunnen nog niet terug na brand

De bewoners van de flat aan de Amsterdamse Joan Muyskenweg, waar gisteravond een grote brand woedde, kunnen nog niet naar huis. Dat hebben zij te horen gekregen tijdens een bewonersbijeenkomst in een hotel in de buurt. Hun complex is door de enorme schade aan het gebouw voorlopig onbewoonbaar verklaard.

Foto: AT5

De brandweer laat weten dat de schade na de grote brand gisteren in de flat aan de Joan Muyskenweg zo groot is, dat geen van de bewoners vandaag terug naar huis kan. De brand heeft het complex dusdanig beschadigd dat het voor alle bewoners niet veilig is om terug naar huis te gaan. Het dak is helemaal verwoest en de gevel moet op plekken worden hersteld.

Naast de schade is er nog altijd geen stroom. Door de waterschade is de technische installatie ernstig beschadigd. 

Opvang voor bewoners

Voor nu is er volgens een woordvoerder opvang geregeld in nabijgelegen hotels. Verder is er voor bewoners nog veel onduidelijk, zo laten enkele aanwezigen weten.

De bewoners geven aan gefrustreerd te zijn door het gebrek aan informatie. Om 14.00 uur vanmiddag wordt er voor hen een nieuwe informatiebijeenkomst gehouden in een naastgelegen hotel. Onder begeleiding van de brandweer kunnen de meeste bewoners op dit moment wel hun appartementen in om eigendommen mee te nemen en de schade te bekijken.

Wietplantage

De politie is bezig om een wietplantage uit een van de appartementen te ruimen en is aanwezig met de afdeling forensische opsporing. De wietplantage zou per toeval zijn ontdekt, vertelt de politie. 

Foto:

Een van de bewoners, Peter de Kroon, schrijft in een bericht op Facebook dat hij de brand opmerkte toen hij rook uit zijn muur zag komen. Volgens hem sloeg het vuur meteen over op de gordijnen waarna het zich razendsnel verspreidde: "Binnen no time was mijn hele woonkamer vol met dichte rook", aldus De Kroon.

Vervolgens heeft hij de brandweer gebeld en is hij langs zijn buren geweest om ze te waarschuwen. "Het voelde of ik in een 9/11 documentaire zat."

Huisdieren

De dierenambulance laat weten dat alle huisdieren uit de flat gehaald zijn. De dieren zijn ter plaatse gecontroleerd.

Vier katten zijn met spoed in een zuurstofkooi naar een spoedkliniek gebracht. Een van de katten moest daar blijven. Een hond en een kat werden doorverwezen naar de spoedkliniek, waarna hun eigenaars er op eigen gelegenheid naartoe zijn gegaan. 

Lees eerdere verhalen over de brand

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]