Ga naar Content

Enorme schade en alle bewoners geëvacueerd: dit weten we nu over de zeer grote brand in Amsterdam

Een zeer grote brand heeft meerdere woningen van een appartementencomplex aan de Amsterdamse Joan Muyskenweg verwoest. Alle bewoners moesten worden geëvacueerd en ergens anders opgevangen worden. Het ergste vuur is uit, maar de brandweer was nog de hele nacht bezig met nablussen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Foto: NH Nieuws

Rond de klok van 20.00 uur kwam er bij de brandweer een melding binnen over een brand in een appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg, vlak naast de snelweg, in Amsterdam.

Toen bleek dat de brand enorm was, werd een halfuur later flink opgeschaald. De brand begon op de zevende etage. Volgens brandweer-woordvoerder Erik Platvoet kon het vuur snel om zich heen slaan en daardoor verspreiden naar het dak. "Door de forse wind is de brand tot ontbranding gekomen en sloegen de vlammen uit het dak."

Lees de laatste update over de brand

Bewoners geëvacueerd

"Forse brand is gevaarlijk. Daarom hebben we vooral ingezet op de veiligheid van de bewoners, die zijn opgevangen in een naastgelegen hotel", stelt Platvoet. Bewoners vertellen tegen NH dat de schrik er goed in zit. 

Tekst loopt onder de video door.

Een bewoner vertelt emotioneel dat hij geschrokken is - NH Nieuws

Geen gewonden, wel bewoners gecontroleerd

Er zijn als gevolg van de brand en de evacuatieoperatie geen mensen gewond geraakt. Wel moesten meerdere bewoners van het appartementencomplex door ambulancepersoneel worden gecontroleerd, omdat ze rook hadden ingeademd.

Er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. 

Lees eerdere updates over de brand van vanavond

Vanwege de brand was ook de naastgelegen snelweg langere tijd gesloten, onder meer vanwege de dikke rookpluimen. Veel mensen op sociale media zeggen dat ze tot ver buiten Amsterdam de rookwolken opgemerkt hebben.

Nog uren bezig met slopen en blussen

De brand was rond middernacht nog niet helemaal uit, de brandweer had het vuur wel 'zo goed als controle'. Door gaten in het plafond te maken, hoopten ze 's nachts de oorzaak van de brand te vinden. Het sein 'brand meester' kon nog niet worden gegeven. 

Volgens de brandweer zijn er meerdere woningen op verschillende verdiepingen waar sprake is van brand-, rook- en waterschade. De brandweer stelt nog uren bezig te zijn met blus- en sloopwerkzaamheden. 

Alle bewoners slapen elders

Alle bewoners van het appartementencomplex zijn vannacht ergens anders onder gebracht.

Dat geldt ook voor bewoners van appartementen waar geen schade is: ook zij moesten hun huis uit, onder meer omdat het hele gebouw zonder stroom zit.