Ga naar Content

Hoe kon brand Amsterdams appartementencomplex zo groot worden? "Dakleer en isolatie hebben vlam gevat"

Het dakleer en het isolatiemateriaal van het nieuwbouwcomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam zorgden voor een snelle verspreiding van de brand. Daardoor hebben tientallen woningen aanzienlijke brand-, rook- en waterschade opgelopen. Dat zegt de brandweer. 

De brand ontstond waarschijnlijk in een muur op de zesde etage. Daarna verspreidde het vuur zich naar boven toe. "Er is sprake van een bitumendak (een soort dakleer, red.)", vertelt een brandweerwoordvoerder. "Dat brandt op zich vrij stevig. Dat in combinatie met de vrij forse wind, maakt dat de brand zich enorm snel kon verspreiden over het dak." 

De brand vond vervolgens een weg naar beneden en kon zich daar verder uitbreiden. Ook de onderliggende isolatiematerialen vatten vlam. Op het dak liggen veel zonnepanelen, maar volgens de woordvoerder van de brandweer hebben die 'niet zozeer te maken met die hele intense brand op het dak'. "Dat zal vooral de bitumen en de isolatie zijn geweest die daar heel fors heeft mee gebrand."

Pas diep in de nacht, rond 0.30 uur, was de brand volledig onder controle. De brandweer blijft ter plekke om op een later moment nog een controle uit te voeren.

Rook en brandresten

Bij de brand is een grote hoeveelheid rook vrijgekomen. Vanwege de rookontwikkeling heeft de brandweer omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten bij overlast. Even trok er een rookwolk richting de snelweg A10/A2. Dat knooppunt en een gedeelte van de A2, van en naar Amsterdam, is tot 23.30 uur afgesloten geweest.

Het kan zijn dat er brandresten aangetroffen worden in de directe omgeving van de brand. Dat is niet gevaarlijk en kan worden gezien als regulier afval, laat de brandweer weten in een persbericht. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]