KLM en vijf vakbonden zijn razend vanwege het eindoordeel van de zogenoemde staatsagent over de miljardensteun die de maatschappij kreeg in de coronacrisis. De staatagent, die door het ministerie van Financiën was aangesteld om te controleren of KLM zich wel aan de voorwaarden hield, maakt korte metten met het bedrijf. Volgens KLM en de bonden zuigt de staatsagent enkele conclusies uit zijn duim.
Staatsagent Jeroen Kremers stelt dat KLM zich niet voldoende aan de voorwaarden heeft gehouden voor het steunpakket van 3,4 miljard euro, zoals besparen op personeelskosten en afzien van het uitkeren van winstdeling aan het personeel. Kremers oordeelt ook dat de maatschappij afspraken over belastingvoordelen voor piloten aan haar laars lapt.
KLM heeft de leningen inmiddels terugbetaald, maar dat gaat voor de staatsagent niet ver genoeg. Volgens Kremers zou KLM onterecht ontvangen staatssteun ook moeten terugbetalen. Hij vindt dat eerlijk tegenover andere bedrijven 'die wel de voorwaarden van overheidssteun respecteren.' Ook vindt Kremers dat de overheid een gang naar de rechter moet overwegen.
Vijf vakbonden, waaronder die van de piloten, het cabinepersoneel en technici, hebben woest gereageerd op het eindoordeel en beschuldigen Kremers van het spreiden van onjuistheden en persoonlijke meningen. Volgens de bonden heeft het personeel fors ingeleverd en zijn alle besparingen in de coronacrisis gehaald.
Een ware kruistocht
"Deze vijfde en laatste rapportage leest als een ware kruistocht tegen KLM en haar werknemers. De staatsagent gaat daarmee volledig buiten zijn boekje", laten de bonden in een gezamenlijke verklaring weten.
KLM noemt het rapport een 'mengeling van feiten'. De maatschappij verbaast zich bijvoorbeeld over voorbarige uitspraken van Kremers over kostenbesparingen van dit jaar, maar waarvan de uitkomst nog niet vaststaat.
"De staatsagent richt zijn pijlen op onze vliegers. Dat is onterecht"
Net als de bonden benadrukt KLM dat er aan de kostenbesparingen zouden zijn voldaan. De kritiek op belastingvoordelen voor de piloten noemt de maatschappij onterecht. "Ook richt de staatsagent zijn pijlen op onze vliegers. Wij staan voor alle KLM’ers, maken afspraken met de vakbonden over voorwaarden en nemen dan ook afstand van de opmerkingen van de staatsagent in de rapportage."
Morgen debatteert de Tweede Kamer met minister Kaag van Financiën over het eindoordeel.
Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@ Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]