Start van hoofdcontent

Zandvoort

nl

Paulus Loot, een man met 300 gezichten, komt tot leven in Zandvoort

26 mei 2023, 19.31 uur · Aangepast 30 mei 2023, 09.00 uur · Door Fred Segaar

270 jaar na zijn dood komt Paulus Loot weer een beetje tot leven in Zandvoort. Honderden kinderen waagden zich de afgelopen weken op verzoek van de gemeente aan een tekening of schilderij van de grondlegger van Zandvoort. Een uitdaging, want niemand weet hoe de Amsterdamse koopman, 300 jaar geleden stichter van de badplaats, eruitzag.

Wethouder Gert-Jan Bluijs geflankeerd door de winnaars Morris (rechts) en Alharith - Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

In Zandvoorts Museum werden vanmiddag de prijzen uitgereikt aan de winnaars. In de categorie tot twaalf jaar ging de eerste prijs naar Alharith Mohamed Ali (7), die Paulus Loot tekende tegen de achtergrond van een wereldbol. Daarmee wilde hij uitdrukken dat Loot Zandvoort op de kaart heeft gezet. 

Rembrandt

Morris Knuvelder (12), die een schilderij maakte van de stichter van Zandvoort, was de beste van de deelnemers die meededen namens Jongerenwerk. Morris zei dat hij veel afbeeldingen van Rembrandt had bekeken en zich zo een beeld had gevormd. "Ik ga er van uit dat Paulus Loot er een beetje hetzelfde heeft uitgezien." Bij de volwassenen won Kras Bockland, leerling van de Kunstacademie Haarlem. 

Spanning opvoeren

De man die Zandvoort voorspoed bracht, heeft dankzij de verkiezing nu honderden gezichten, maar wat zijn ware tronie is, weten we nog steeds niet. De gemeente Zandvoort is er veel aan gelegen nog voor het einde van het Paulus Lootjaar, dat nu loopt, zijn identiteit te kunnen onthullen. "Er is een afbeelding waarop naar hem wordt verwezen", voerde een woordvoerder van de gemeente de spanning op. "We hopen daar over een tijdje meer over naar buiten te kunnen brengen." Waarschijnlijk gaat dat gebeuren op 27 september, als zijn 350ste geboortedag wordt gevierd, tevens de dag waarop het Paulus Lootjaar wordt afgesloten. 

De tekeningen, schilderijen en kunstwerken van Paulus Loot, worden de komende maanden geëxposeerd in de Hervormde Kerk.   

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]