Start van hoofdcontent

Zandvoort

nl

Wél de kist, geen overblijfselen, gemeente Zandvoort weet genoeg: "Híer ligt Paulus Loot begraven"

31 maart 2023, 20.12 uur · Aangepast 1 april 2023, 10.35 uur · Door Fred Segaar

Ligt Paulus Loot begraven in de Hervormde Kerk of ligt hij er niet? Die vraag houdt liefhebbers van de lokale historie in Zandvoort al jaren bezig. Reden waarom de gemeente vrijdagmiddag met een speciale inspectiecamera bijna drie meter onder de grond op zoek ging naar de kist van de mysterieuze koopman. Driehonderd jaar geleden kocht Paulus Loot Zandvoort en bracht hij welvaart in de badplaats, maar niemand die iets van hem weet, laat staan dat er foto's van hem zijn. 

De gemeente is er veel aan gelegen Paulus Loot aan de vergetelheid te onttrekken en heeft een select gezelschap uitgenodigd om getuige te zijn van de camera-inspectie onder de marmeren vloer van de kerk. De overlevering wil dat de koopman hier ligt, maar of dat ook echt zo is? "Die vraag willen we nu wel eens beantwoord zien", zegt Walter Sans van de gemeente Zandvoort. "Waarom nu? We vieren het Paulus Loot-jaar in onze gemeente: een mooier moment is niet denkbaar."

Gepast of niet? 

De camera gaat via een duimbreed gaatje de graftombe in. Sans vindt het niet ongepast dat er even naar binnen wordt 'gegluurd'. De suggestie dat het iets voyeuristisch heeft, verwerpt hij. "Nee, zo zie ik dat niet. We nemen gewoon een heel klein kijkje als inspectie van het graf."

Tekst loopt door na de video.

Kijk hieronder naar de beelden van de inspectie van het graf van Paulus Loot in de Hervormde Kerk in Zandvoort:

De inspectie van het graf van Paulus Loot - NH Nieuws

De specialisten van Spaarnelanden gaan voortvarend te werk en toveren al snel beelden op hun scherm. Maar ze zijn moeilijk te herleiden. Met een beetje verbeeldingskracht zou je er een in elkaar gestort graf in kunnen zien. Sterker, het ís een in elkaar gestort graf en het behoort inderdaad toe aan de koopman die Zandvoort voortstuwde in de vaart der volkeren. Hoe de mannen die de camera bedienen dat zo zeker weten? "Kijk hier", zegt Floris Muller, één van de 'inspecteurs'. "Er zijn letters zichtbaar." Het zijn een stuk of wat letters die voorkomen in de naam van Paulus Loot. 

Restanten

Walter Sans weet na de korte inspectie genoeg. "Het is zíjn graf, dat kan niet anders. Mooi dat we nu weten dat Paulus Loot hier ligt", zegt hij." Restanten van zijn lichaam worden niet aangetroffen, er wordt ook niet intensief naar gezocht. "Dat hoeft ook niet", legt hij uit. "Ik ga er vanuit dat als de kist hier ligt, híj er ook ligt."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]