Ga naar Content
Haarlem

Oude kwitantie onthuld: steenrijke koopman kocht Zandvoort voor een prikkie

5 december 2022, 17.00 uur · Aangepast 6 december 2022, 08.54 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

300 jaar geleden werd Zandvoort gekocht door Paulus Loot, een steenrijke koopman uit Amsterdam die heel bepalend is geweest voor de ontwikkeling van het dorp. Het originele aankoopbewijs en bijbehorende kwitantie zijn dankzij speurwerk van een speciale werkgroep gevonden in het Noord-Hollands Archief. Sinds deze week zijn ze te bewonderen in het Zandvoorts museum. 

Burgemeester David Moolenburgh mocht de 300 jaar oude documenten onthullen. "Ik heb het al eerder even in mogen kijken in het Noord-Hollands Archief en het is een prachtig document als je beseft wat voor geschiedenis daarachter zit. "

Paulus Loot had een buitenplaats in Haarlem en een bijzondere interesse in Zandvoort. Het is onbekend of hij er ook gewoond heeft, maar vermoedelijk kwam hij er graag. "Hij had wel iets met de zee en met Zandvoort", vertelt Klaartje Pompe, plaatsvervangend directeur van het Noord-Hollands Archief. "Misschien was hij wel de eerste die, net zoals talloze mensen nu, voelde hoe mooi het is aan zee."

Tekst gaat verder onder de video

Paulus Loot heeft Zandvoort voor een prikkie kunnen kopen 300 jaar geleden - NH Nieuws

Paulus Loot ligt ook begraven in Zandvoort en de boulevard aan de zuidkant van het dorp, die onlangs is vernieuwd, is naar hem vernoemd. Volgend jaar is het 350 jaar geleden dat Paulus Loot werd geboren en daar zal Zandvoort op verschillende manieren bij stil staan. Zo is er op dit moment een buitenexpositie over hem op het Gasthuisplein en er komt een tekenwedstrijd voor kinderen. "We weten eigenlijk niet hoe hij eruit heeft gezien. Op die manier willen we dat mensen hun creativiteit gebruiken en hem gaan tekenen", aldus Moolenburgh. 

De 300 jaar oude aankoopdocumenten zijn voorlopig te zien in het Zandvoorts museum. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]