Hoewel het kabinet niet meer wil dat gemeenten zelf kiezen welke groep asielzoekers ze opvangen, maakt Amstelveen die selectie nog wel. Vanaf volgend jaar moeten op het bedrijventerrein in de Legmeer zo'n zestig alleenstaande minderjarige asielzoekers worden opgevangen.
De tijdelijke woningen voor deze jongeren zijn naar verwachting begin 2024 klaar. De asielzoekersopvang blijft in ieder geval twee en een half jaar op deze locatie. Deze periode kan jaarlijks worden verlengd, maar na uiterlijk vijf jaar zal de opvang moeten sluiten. Hoelang de opvang in Legmeer blijft, is afhankelijk van de snelheid van de woningbouwplannen om op dit bedrijventerrein een nieuwe wijk te bouwen: Nieuw-Legmeer.
Het artikel gaat verder onder het kaartje.
In Noord-Holland zijn op dit moment vier andere locaties waar minderjarige asielzoekers verblijven: in Driehuis, Amsterdam en op twee verschillende opvangen in Den Helder. Er waren, zo liet Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eerder dit jaar weten, nog 4700 extra plekken nodig voor de groep kinderen en jongeren. "Het is echt een crisis, dat is niet zomaar opgelost," vertelt Ronald Smallenburg, woordvoerder van het COA.
Noodplan
Vanwege het grote tekort aan opvangplekken, wil het kabinet dat gemeenten stoppen met het selecteren van groepen asielzoekers, meldde NOS gisteren. Toch zal er met dit noodplan, volgens Smallenburg, weinig verandering komen. "We kunnen al vaak niet aan de voorkeur van gemeentes voldoen."
Een voorbeeld hiervan is de situatie in Amstelveen. "Er gaan hier alleenstaande minderjarige vreemdelingen verblijven. Dat is omdat het COA kleinere locaties voor hen geschikter vindt", vertelt Jolijn Bergsma, woordvoerder van gemeente Amstelveen. Wel is dit in goed overleg gegaan.
"De jongeren zijn een stuk kwetsbaarder dan volwassenen"
De minderjarige vreemdelingen die in Legmeer komen wonen, zijn na een lange reis zonder ouders in Nederland terechtgekomen. "De jongeren zijn een stuk kwetsbaarder dan volwassenen", benadrukt Smallenburg. Daarom krijgen zij kleinschalige locaties. "Waar in Amsterdam duizend asielzoekers op een boot verblijven, komen er op deze locatie in Amstelveen zestig minderjarige vreemdelingen."
"In de opvang proberen we een gezinssituatie na te bootsen, waarbij de jongeren samen op een kamer zitten. Wij zorgen voor bed, bad en brood, maar ook dat ze naar school gaan, sporten en andere activiteiten kunnen doen." Daarnaast is op de locatie een kantoor voor Nidos, een stichting die zich inzet voor jeugdbescherming van vluchtelingen. "De jongeren krijgen een voogd toegewezen. Deze begeleidt hen en zorgt voor hun welzijn."
Eerlijke verdeling over gemeentes
"Het is nog niet bekend hoeveel jongeren samen een woning gaan delen, net zoals nog niet bekend is waar de jongeren naar school zullen gaan", vertelt Bergsma, woordvoerder van gemeente Amstelveen. Het is wettelijk bepaald dat de gemeente die huisvesting toekent ook moet zorgen voor onderwijs.
"Er zijn nog geen andere opvanglocaties bekend," vertelt de woordvoerder van de gemeente. Wel is bekend dat de wethouder nog een andere locatie wil voor zo'n driehonderd vreemdelingen. Er ligt namelijk een voorstel voor de Spreidingswet. Deze wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijk verdeeld worden over provincies en gemeentes. In Amstelveen zullen rond de 360 asielzoekers moeten worden opgevangen.
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]