Ga naar Content

Zaankanters krijgen flinke klappen voor het goede doel: "Het is je moeder niet"

Van tolk gebarentaal tot filmmaker: in een Oostzaanse gymzaal trainen 22 Zaankanters voor vier goede doelen. Ze gaan zonder enige ervaring begin juni boksen. John Veenis (45) is de oudste deelnemer die de ring in stapt: "Met m'n grote mond ben ik erin verzeild geraakt, maar eenmaal hier merk je dat het niet zo makkelijk is als het lijkt."

Voor de onervaren boksers is het boksgala een flinke uitdaging - Foto: NH / Thyra de Groot

"Het is je moeder niet", schreeuwt een trainer in een Tl-verlichte gymzaal in Oostzaan. De wedstrijd van 10 juni wordt zo echt mogelijk nagebootst. Het is een gloednieuwe ervaring voor de Zaankanters. Zo ook voor Tije (20). Hij is de benjamin van de groep.

De 20-jarige heeft de afgelopen trainingsperiode veel geleerd. De grootste uitdaging is volgens hem dan ook 'om jezelf te beheersen'. Tije vertelt: "Als ik een tik krijg, dan denk ik: 'nu moet ik het teruggeven', maar het belangrijk om rustig te blijven." 

Tekst gaat door onder de foto

Trainer Kees: "Als ze hun emotie loslaten en gaan boksen, dan ben ik tevreden" - Foto: NH / Thyra de Groot

Voor vier goede doelen stappen de mannen, en een enkele vrouw, voor één wedstrijd in de ring. Het overkoepelende thema is armoede in de Zaanstreek. Het geld dat wordt opgehaald gaat bijvoorbeeld naar een zomerkamp. Een paar kinderen gaan dan gesponsord mee. Tije gaat dit jaar als begeleider mee. Hij heeft goede herinneringen aan het zomerkamp: "Ik herinner mij het altijd als de tijd van m'n leven." 

De mannen en vrouwen werken zich in het zweet voor Kledingbank Zaanstreek, de speel- en kinderkledingbank Zaanstreek, GJC Zomerkampen en een Zaans initiatief dat zich inzet voor kinderen die getroffen zijn door de aardbeving in Turkije en Syrië. Trainer Kees Spanjaard: "Ik vind het belangrijk dat het gebeurt. Dat we respect hebben naar een ander en het samen verbeteren."

Mike Vonk is één van de bedenkers van het boksgala. "Elke euro is evenveel waard en heel belangrijk." Dit doet hij samen met Junior Kamer Zaanstreek, een club mannelijke ondernemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar. Ze kiezen bewust voor lokale goede doelen. "Actueler kan niet. Er zijn zoveel mensen die niet meer rond kunnen komen of hun boodschappen kunnen halen."

Net als Tije, is ook Tessa Mendel enthousiast over het zomerkamp. "Ik heb zelf het geluk gehad dat ik niet in armoede ben opgegroeid", legt ze uit. Toch ziet ze in haar werk als tolk gebarentaal dat dit niet vanzelfsprekend is. "Wij gunnen kinderen die in armoede opgroeien ook een leuke start van de zomervakantie." 

'Best heftig'

Ze wil al boksend zoveel mogelijk kinderen blij maken. "Het is best wel heftig, het gaat natuurlijk niet om een potje schaken", benadrukt ze. Om in topvorm zijn, traint Tessa zo'n vijf tot zes keer in de week. "Ik heb nog nooit zoveel gesport in m'n hele leven."

Over of ze het boksvirus te pakken heeft en volgend jaar weer in de ring stapt is de Zaanse duidelijk. "Nee! Dit is echt eenmalig. Ik vind het allemaal zo spannend. Ik ga het niet nog een keer doen. Ik slaap er slecht van." Toch geeft ze zich allesbehalve gewonnen. "Maar ik ga wel winnen!", zegt Tessa lachend.

Uitdaging

Jesse Haanstra is dit jaar één van de organisatoren van het evenement. "Er komt best veel bij kijken. Wij werken hier met z'n allen het hele jaar naartoe. Iedereen vindt het leuk om te kijken, maar om zelf in de ring te stappen voor zo'n 350 tot 400 man is best een uitdaging."

Tekst gaat door onder de sfeervideo van vorig jaar

Vorig jaar werd voor het eerst gestreden voor het goede doel - I-MOR

Ook John Veenis, met zijn 45 jaar de oudste deelnemer, vindt het boksen heel leuk om te doen. Toch is het niet zomaar iets. "Met m'n grote mond ben ik erin verzeild geraakt, maar eenmaal hier merk je dat het niet zo makkelijk is als het lijkt." Hij heeft een blauw oog.

"Maandag had ik een momentje en toen dacht ik dat er wel klaar voor was." John zocht een pittige tegenstander uit die groter en sterker was. "Daar is dit het resultaat weer van", zegt hij al wijzend naar z'n oog.

Meer vrouwen

Trainer Kees Spanjaard vindt het heel erg leuk om deze groep nieuwe boksers te trainen. "Je ziet mensen veranderen. Er komt naar voren of ze een vechter zijn. Of juist geen vechter. Aanvallend zijn. Of verdedigend. Dat zie je allemaal terug." 

Al rondkijkend in de trainingszaal is er volgens Kees alleen één groot gemis. "Ik had liever meer vrouwen gezien", zegt Kees. "Het boksen zit nog in het verdomhoekje. Boksen maakt je een beter mens." Op 10 juni rond zeven uur stappen de eerste boksers in Koog aan de Zaan de ring in. 

De boksers, hier John en Mike, spelen één wedstrijd - Foto: NH / Thyra de Groot

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook