Ga naar Content

Patrouilleschip terug in Den Helder na vangst van meer dan 15.000 kilo drugs

Zeven maanden lang was het marineschip Zr.Ms. Holland weg om te patrouilleren in het Caribisch gebied, sinds vorige week ligt het weer in de haven van Den Helder. Vanaf oktober 2022 onderschepte het schip maar liefst 15.678 kilo drugs. De grootste vangst was 5.000 kilo in één keer. Op de valreep ving het schip vlak voor terugkeer ook nog eens bijna 1.400 kilo cocaïne binnen twee dagen.

Foto: Defensie.nl

Die laatste vangsten, van 13 en 14 april, werden vandaag bekendgemaakt. De smokkelaars vervoerden de waar aan boord van zogenaamde 'go-fasts': snelle kleine bootjes. Vanaf het marineschip werden er een helikopter van de Amerikaanse kustwacht en twee snelle onderscheppingsboten erop afgestuurd.

Drugs vernietigd

Er zijn vier verdachten overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Zij worden vervolgd in de Verenigde Staten. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Marineschepen zoals de Zr.Ms. Holland worden regelmatig door het Ministerie van Defensie ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties, maar ook voor het tegengaan van terrorisme en piraterij.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]