Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Flinke schade door brand op groot marineschip Ms. Zeeland in dok Den Helder

4 juli 2022, 23.12 uur · Aangepast 5 juli 2022, 06.21 uur · Door Stella Vrijmoed

Het grote marineschip de Zr.Ms. Zeeland heeft afgelopen nacht aanzienlijke schade opgelopen door een brand, terwijl het schip in het dok in Den Helder lag. Dat meldt Defensie. Er was niemand aan boord.

Foto: Schip ms zeeland - Foto via marineschepen.nl

Het schip lag in de werf voor een onderhoudsbeurt, en zal vanwege de schade voorlopig zeker niet kunnen varen. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Volgens marinejournalist Jaime Karremann is de brand uniek: "Voor zover ik kan nagaan, was de laatste grote brand bij de marine in 1994."

Extra nadelig is dat het al druk is in het dok in Den Helder. Het feit dat de Ms. Zeeland hier nu voor lange tijd moet liggen, helpt volgens Karremann dus niet mee. "Dat komt de marine helemaal niet goed uit."

2.500 kilo drugs

De Ms. Zeeland is een patrouilleschip dat ingezet wordt om drugssmokkel tegen te gaan of reddingsacties uit te voeren. In 2019 hielp het mee met het onderscheppen van 2.500 kilo drugs.

In 2020 vertrok het schip nog voor een verre reis naar het Caribisch gebied: NH Nieuws deed verslag van het vertrek op een uitgestorven kade, waar vanwege corona geen familie en vrienden de bemanningsleden mochten uitzwaaien.

Bekijk hieronder de reportage van het vertrek van de Ms. Zeeland in april 2020.

Geen geknuffel op de kade bij vertrek Zr. Ms. Zeeland: "Anders stond het hier vol met familie" - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]