Ga naar Content

Koud, nat, warm, koud: kweek nieuwe bijenvolken lastig door wisselend lenteweer

Het spant erom voor de bijen van imker Jaap Broers uit Schagerbrug, want geen bruidsvlucht, dan ook geen nieuw bijenvolk. De bijen hebben namelijk veel last van het sterk wisselende lenteweer. "We hebben even een tijdje mooi weer nodig dan kunnen de koninginnen uitvliegen voor hun bruidsvlucht."

De bijenkoningin (met stip) kan pas uitvliegen bij goed weer. - Foto: NH Nieuws

Er zijn te weinig bijen, vertelt imker Jaap Broers. Met zijn imkerij Regina in Schagerbrug levert Broers regelmatig bijenvolken aan hobby-imkers. "Die zijn afgelopen winter en dit voorjaar veel bijen kwijtgeraakt door de bijensterfte. Gelukkig zijn wij er goed doorheen gekomen, maar ik kan pas nieuwe volken leveren als het weer beter wordt." 

In de video vertelt imker Jaap Broers over zijn bijen. 

Imker Jaap Broers verlangt naar beter weer: "Nog nooit zo laat de eerste bijeninspectie gehad." - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Imker Jaap doet er alles aan om bijenvolken te kweken, maar mensen met een tuin kunnen ook  hun steentje bijdragen voor het welzijn van de bijen. Met veel bloemen en dan vooral veel verschillende bloemen.

"Bijen voeden de larven met verschillende soorten stuifmeel. Ook zij moeten gevarieerd eten. Daar krijg je sterke volken van. Diversiteit in de tuin is niet alleen mooi dus, je helpt er ook de bijen en andere insecten mee." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play