Ga naar Content

Weer een zeehondje in de problemen op de Razende Bol

Dierverzorgers van Ecomare en vrijwilligers van de KNRM hebben gisteren op de Razende Bol een zeehond bevrijd van een stuk visnet. Het is de zoveelste keer in korte tijd dat een zeehond zich in de nesten werkt.

Ecomare en KNRM redden zeehond - Foto: Texelse Courant

De vrijwilligers en dierverzorgers lukten het om de zeehond met een hoepelnet te vangen en het net los te knippen, meldt Texelse Courant.

Henk Slagter organiseert zeehondentochten en spotte het dier tijdens één van die tochten. Omdat de zeehond op het droge lag en Slagter zag dat er een zandbank voor de kust lag, schatte hij in dat er een goede kans was dat het dier gevangen kon worden. Daarop belde hij natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare.

Meteen losgelaten

De nog niet volgroeide grijze zeehond had het stuk net om zijn nek. De groep wist het dier te vangen en te fixeren, waarna het net kon worden losgeknipt. Het touw had een wond veroorzaakt, wat betekent dat het dier er al geruime tijd mee rondzwom. Volgens de dierverzorgers heelt de wond vanzelf, daarom werd de zeehond meteen losgelaten.

De afgelopen maand zijn diverse zeehonden in de problemen gekomen. Eén van deze dieren ontsnapte voordat het net waarin het was verstrikt kon worden verwijderd.

Gevaren van afval

Ecomare waarschuwt voor de gevaren die losse visnetten, ballonnenlint en plastic verpakkingsmateriaal bij zeedieren kunnen veroorzaken. "Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]