Kopballen Mirani maken het verschil voor FC Volendam tegen Cambuur

Het is FC Volendam gelukt om de drie punten in eigen huis te houden. Ditmaal ging SC Cambuur met lege handen naar huis. Twee doelpunten van het hoofd van Damon Mirani zorgden vanavond voor de volle buit: 2-0.

Damon Mirani (m) juicht - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Het initiatief lag in de beginfase bij FC Volendam. Zo kreeg clubtopscorer Daryl van Mieghem binnen een minuut al een mogelijkheid, maar hij was net te laat. Even later misten Damon Mirani en Henk Veerman een strakke vrije trap van Carel Eiting. De Friezen kropen hierna meer uit hun schulp en werden gevaarlijk via Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers en Mimoun Mahi.

Vroege wissels

Het was zuur dat Gaetano Oristanio en Brian Plat zich vroegtijdig moesten laten vervangen wegens blessures. Vrijwel uit het niets maakte Mirani het openingsdoelpunt. Hij frommelde een corner van Eiting achter doelman Robbin Ruiter: 1-0. Vlak voor rust kreeg Floris Smand een vrije kopkans, die net naast ging.

FC Volendam won van Cambuur - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Robert Mühren was in de rust de derde wissel van Wim Jonk. Hij verving Veerman. De Volendammers kwamen energiek uit de kleedkamer, want Derry John Murkin kreeg snel een schietkans. Mühren had enkele minuten later dé kans op 2-0 en faalde oog in oog met Ruiter. Van Mieghem dacht vervolgens alsnog de score te verdubbelen, maar Mühren bleek bij die aanval net buitenspel te staan. Eiting vond even later opnieuw Ruiter op zijn weg. Tussendoor kon FC Volendam-keeper Filip Stankovic twee kopballen simpel vangen.

In de slotfase ontsnapte Mühren opnieuw aan de Friese verdediging. Ditmaal schoot hij de bal in het zijnet. Franco Antonucci probeerde Ruiter met een fraaie bal van afstand te verschalken, maar Ruiter redde. Aanvallend speelde Cambuur weinig klaar, al bleef de ploeg van trainer Sjors Ultee door het minimale verschil in de wedstrijd.. In de 90e minuut maakte Mirani met zijn tweede kopgoal van de avond een einde aan die illusie..

Door de overwinning stijgt Volendam naar een gedeelde dertiende plaats met Vitesse. RKC is over twee weken de tegenstander. Het verschil met de nacompetitieplek zestien is vijf punten, maar FC Emmen komt morgenavond nog in actie tegen sc Heerenveen.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat (Payne/36), Mirani, Benamar, Mbuyamba, Murkin; Van Mieghem (W. Ould-Chikh/86), Twigt, Eiting; Veerman (Mühren/46), Oristanio (Antonucci/25)