Ga naar Content

Noordenders krijgen eindelijk erkenning: De Noord krijgt eigen plaatsnaambord

Het dorp De Noord, in de gemeente Dijk en Waard, krijgt na tientallen jaren dan eindelijk eigen blauwe plaatsnaamborden. Een 'kleine' aanpassing met grote betekenis voor de inwoners. "Wij zijn een eigen dorp en dat hoor je bij onze dorpsgrens ook te zien", stelt Noordender Gerrie Groot. Waar de nieuwe borden precies komen te staan, is nog de grote vraag.

Zo was het bord De Noord vóór dat het de gemeente Dijk en Waard werd - Foto: Fotopersbureau ISP Agency

"Het moet 'De Noord, gemeente Dijk en Waard' worden. Zo hoort het te zijn", aldus Gerrie Groot (67) uit De Noord, die naar eigen zeggen al zeker sinds z'n 25e voor een correcte aanduiding van zijn dorp strijdt.

Ooit waren er wel borden die aangaven dat je De Noord binnenkwam (zie foto hierboven). "Maar ook toen stond het er altijd al verkeerd: met een wit bord met blauwe letters. Alsof we een wijk of buurtschap zijn. Niet passend, en dat geeft ergernis", erkent Groot.

De polder Heerhugowaard werd in 1629 drooggelegd. De huidige plaats Heerhugowaard is ontstaan uit verschillende dorpen: De Noord, Veenhuizen, Het Zuid en 't Kruis. Het Zuid en daarna 't Kruis werden 'opgeslokt' door Vinex-locatie Heerhugowaard. De Noord en Veenhuizen bleven losse dorpskernen.

In 2022 fuseerden buurgemeenten Heerhugowaard en Langedijk tot één gemeente: Dijk en Waard. En daar hoorden natuurlijk ook nieuwe plaatsnaamborden, zogenoemde komborden, bij. Die werden vanaf eind 2021 geplaatst in de nieuwe gemeente.

"En daar ging het ook weer mis", analyseert Noordender Groot. "Dorpen als Sint Pancras en Oudkarspel, voorheen gemeente Langedijk, kregen wel hun eigen blauwe bord, maar in Heerhugowaard heet alles Heerhugowaard. We willen niet op een hoop gegooid worden."

Eigen identiteit

"Je dorpsnaam zien als je je dorp binnenkomt, is gewoon heel belangrijk", legt Groot de noodzaak van een eigen kombord uit. "Dan erken je ook dat het een zelfstandig dorp is. Dat geeft trots. Wij zijn nota bene de oerbewoners van de polder Heerhugowaard."

Deze borden staan nu in de gemeente Dijk en Waard - Foto: Google Maps

Maar naast trots, spelen er ook andere belangen mee. "Als je ergens dorpsbewoner van bent, wil je dat terugzien. Daardoor voel je je er ook meer betrokken bij en ben je ook meer geneigd om je in te zetten voor je dorp", denkt Gerrie Groot. "Het is dus heel belangrijk voor de eenheid, de samenhang, het verenigingsleven."

Dat er nu pas juiste naamborden komen, noemt Groot 'bizar'. "Ik ben er al zolang mee bezig. Rond de eerste verkiezingen (vanwege de fusie waren die in november 2021, red.), heb ik het maar weer onder de aandacht gebracht. En nu eindelijk heb ik de wethouders weten te overtuigen. En met die borden in het Langedijkse deel, konden ze er ook niet meer onderuit."

Maar waar?

"De nieuwe komborden worden binnenkort besteld", bevestigt een gemeentewoordvoerder aan NH. "En we verwachten dat ze, als alles meezit, na de zomer geplaatst kunnen worden. Het enige wat nog bepaald moet worden is: waar."

Het gemeentebestuur komt daarom binnenkort met een voorstel voor de 'komgrenzen'. "Daar kunnen inwoners dan op reageren, waarna we met die input een definitief voorstel maken. Daar zal de gemeenteraad dan over beslissen."

"Ja, die locaties van de borden, dat wordt nog wat", lacht Gerrie Groot. "Vroeger werden de grenzen bepaald door de verschillende parochies. Dat is misschien wel een goed vertrekpunt. Het zal wel wat discussie op gaan leveren, maar ook hier komen we wel uit."

Naast De Noord krijgt ook Veenhuizen een eigen plaatsnaambord.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]