Stan Niesten loopt bij marathondebuut in Rotterdam naar bronzen medaille

Bij zijn debuut op de marathon is Stan Niesten in Rotterdam als derde Nederlander over de finish gekomen. De Beverwijker klokte een eindtijd van 2 uur 14 minuten en 26 seconden, goed voor de bronzen medaille op het NK.

De lopers passeren de Erasmusbrug - Foto: Pro Shots/Mischa Keemink

De nationale titel ging in de havenstad voor de vierde keer in zijn carrière naar Abdi Nageeye (2:05.32). Daarmee kwam hij als nummer drie op het podium. De Belg Bashir Abdi greep in 2:03.48 de eindzege.

Abdi Nageeye finisht in Marathon Rotterdam - Foto: NN Martahon Rotterdam

Niesten bouwde zijn race goed op. Waar Nageeye zich zoals verwacht voorin nestelde bij de topfavorieten en ook Björn Koreman er hard vandoor ging, koos de 26-jarige Niesten zijn eigen pad. Lange tijd liep hij samen met Roy Hoornweg. Ze staken in het tweede deel van de race Koreman voorbij. Na iets meer dan 34 kilometer moest Niesten Hoornweg laten gaan.

Hoornweg stoomde door richting de Coolsingel, pakte het zilver en verbeterde zijn PR met drie minuten: 2:13.19. Niesten gaf iets meer dan een minuut op Hoornweg toe en belandde bij zijn marathondebuut direct als nummer drie op het podium in een eindtijd van 2:14.26.

Gianlcua Assorgia eindigde op het NK net naast het podium. De atleet uit Den Helder kwam in 2:14.51 over de meet. Ronald Schröer uit Egmond aan den Hoef werd achtste (2:19.51).