Ga naar Content

OM eist 10 en 14 jaar cel voor doodschieten Aalsmeerder Nassim (20) in Hoofddorp

De 20-jarige Amsterdammer T.S. en de 25-jarige Aalsmeerder Q.Z. hebben vandaag in de Haarlemse rechtbank 14 en 10 jaar cel tegen zich horen eisen. Ze zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor de dood van Nassim El Beshouty (20), die op 1 april vorig jaar op een parkeerplaats in Hoofddorp werd doodgeschoten.

Foto: Laurens Bosch

Volgens de officier van justitie hebben de twee verdachten nauw samengewerkt bij het misdrijf, waardoor het OM de mannen 'medeplegen van doodslag' ten laste heeft gelegd. Wel vindt de officier dat de schutter een hogere straf verdient dan de medeverdachte, die behalve van de schietpartij ook van verboden wapenbezit en -handel wordt verdacht.

De parkeerplaats waar het geweld plaatsvond, ligt bij sportvereniging Overbos aan het Leenderbos, tussen de woonwijken Overbos en Floriande in. Sommige bewoners van die wijken horen die ochtend knallen, maar denken dan nog niet aan schoten. "We dachten dat het vuurwerk was, maar later hoorden we de helikopter en wisten we dat het erger was", zei een vrouw die middag voor de camera van NH Nieuws. 

Dodelijke schietpartij in Hoofddorp - NH Nieuws

Dezelfde avond nog werd de 25-jarige Aalsmeerder Q.Z. gearresteerd. Vier dagen later volgde de aanhouding van Amsterdammer T.S, die - zo is uit het politie-onderzoek gebleken - meerdere keren op Nassim zou hebben hebben geschoten.

Het motief zou een financieel conflict zijn. Nassim beschuldigde T.S. van een inbraak in de woning van een familielid en besloot hem terug te pakken: hij lichtte hem op. T.S. liet het daar niet bij zitten en spoorde Nassim samen met de 25-jarige Aalsmeerder Q.Z. op.

Drie ontmoetingen

Een paar dagen voor de moord heeft Q.Z. aan meerdere mensen gevraagd waar hij Nassim zou kunnen vinden, zo is uit het onderzoek gebleken. Op de dag van de moord hadden verdachten en slachtoffer elkaar ook al twee keer eerder gezien, zo blijkt uit camerabeelden. Eerst bij het Spaarne Gasthuis, later bij een tankstation aan de Paxlaan in Hoofddorp en tot slot dus op een parkeerterrein aan het Leenderbos.

"De schutter heeft het slachtoffer al schietend achtervolgd"

Officier van Justitie

Daar ging het mis. T.S. eiste geld van Nassim, die weigerde terug te betalen, waarna de jonge Amsterdammer een vuurwapen pakte. Nassim deed nog een poging weg te komen, maar die bleek vergeefs.

"De schutter heeft meerdere malen op het slachtoffer geschoten en heeft hem al schietend achtervolgd, terwijl het slachtoffer op de vlucht ging", zegt de officier tijdens de zitting. "Hij heeft hem van achteren in de rug geschoten, zodat hij zeker wist dat het slachtoffer zou komen te overlijden." 

Bestuurder vluchtauto

Hoewel Q.Z. niet heeft geschoten, moet hij volgens het Openbaar Ministerie hebben geweten dat T.S. het wapen bij zich droeg. Niet in de minste plaats omdat Q.Z. het wapen zelf aan T.S. zou hebben geleverd. Omdat ze bovendien samen op de vlucht zouden zijn geslagen waarbij Q.Z. de vluchtauto zou hebben bestuurd, wordt hem medeplichtigheid aan doodslag ten laste gelegd. 

"Onder deze omstandigheden aanvaardt de 25-jarige verdachte bewust de aanmerkelijke kans dat de andere verdachte een wapen gebruikt waarbij het slachtoffer dodelijk wordt geraakt", zei de officier van justitie tijdens de zitting.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]