Ga naar Content

Hoe verder met noodopvang vluchtelingen? Pettemers volop in beweging voor leuke dag

Tekenen, schilderen, wandelen en badmintonnen; inwoners van Petten zetten zich dagelijks in om het leven voor vluchtelingen in de crisisnoodopvang enigszins leefbaar te houden. De opvang even buiten het dorp is bijna een half jaar in gebruik. De acceptatie in het dorp groeit, alleen is nog steeds niet duidelijk of de opvang ook na 1 juli open blijft. Rob Overtoom van de dorpsraad Petten trekt zich er niets van aan. Hij geeft met veel plezier badmintonlessen. "Sport is zo belangrijk als je de hele tijd maar moet wachten."

Rob Overtoom geeft badmintonles aan vluchtelingen in Petten - Foto: NH Nieuws

Het is rustig in de sportzaal van de opvanglocatie voor vluchtelingen in Petten. Iedere week geeft Rob Overtoom badmintonlessen aan kinderen en volwassenen. "Meestal is het vrij druk, maar het is ramadan, dus de mensen hebben niet zoveel energie deze dagen. Ze zochten vorig jaar vrijwilligers. Als arts kon ik niet veel betekenen, maar ik badminton graag. Autodidact! Ik heb het geleerd toen ik tropenarts was in een vluchtelingenkamp in Cambodja."

Fanatiek

Zijn jarenlange ervaring in een vluchtelingenkamp maakt ook dat Overtoom wel zo'n beetje weet wat de mensen die nu in Petten zitten hebben doorgemaakt. "Het ging er daar in Cambodja wel anders aan toe dan hier, maar als je dan wat aan sport kan doen is dat heel belangrijk. Voor kinderen is er vaak van alles te doen, maar voor volwassenen is er meestal niet zoveel. Het is leuk om te zien dat sommigen in vol ornaat, heel fanatiek aan het sporten zijn." 

"Ik merk dat de acceptatie van vluchtelingen in het dorp groeit", vertelt Rob Overtoom van de dorpsraad Petten - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Behalve het badmintonnen geven inwoners van Petten ook taallessen, de buurvrouw van het centrum geeft iedere dinsdag tekenen en schilderen, kinderen uit de opvang mogen om de week mee naar een zorgboerderij, iedere woensdag doen ze spelletjes, er zijn mime-shows en de heren kunnen bij sportvereniging Petten iedere week een ochtendje voetballen. "Het is echt fantastisch wat het dorp allemaal doet", zegt Annerieke Dekker van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Groei

De crisisnoodopvang valt tot 1 juli nog onder de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio. Hoe het daarna verder moet of gaat is nog onduidelijk. Dekker: "We zijn heel blij dat de gemeente Schagen de opvang mogelijk maakt. In de regio hebben we nu met Avenhorn er bij 450 plekken. Mogelijk dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de opvang overneemt en anders stopt het hier. Ik kan het me niet voorstellen, want de vraag naar opvang blijft groeien"

"Als ze willen praten, dan ben ik er voor ze"

Rob Overtoom - dorpsraad Petten

Sinds begin deze maand neemt het COA de regie over van meerdere crisisopvanglocaties in het land. Of dat na 1 juli met Petten ook gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Het ligt voor de hand dat we Petten overnemen, maar er is vanuit het COA nog geen verzoek uitgegaan. Dat doen we in goed overleg met de gemeente Schagen," laat een woordvoerder weten. 

Contact

Tot die tijd gaat Rob gewoon door met badmintonlessen voor de vluchtelingen. "Er zit hier een man uit Syrië die het goed kan. Hij heeft me zijn medaille laten zien. Soms ga ik met ze in gesprek. Als ze willen praten, dan ben ik er voor ze. Maar ik wil vooral het badminton aanbieden. En als er iemand weg gaat? Ik neem nooit echt afscheid. De wereld is zo klein geworden dat het makkelijk is om contact te houden."

Lees ook