Ga naar Content

Van Johnny Kraaijkamp tot Alain Clark: Zandvoortse beroemdheden geëerd met tentoonstelling

Zandvoort had al een 'Walk of Fame' in de Kerkstraat met allerlei portrettegels van beroemde (ex-)inwoners. Maar nu heeft het kustdorp ook een 'Hall of Fame' en wel in het Zandvoorts Museum. Het dorp heeft heel wat beroemdheden voortgebracht en die hebben nu allemaal hun eigen plekje in de tentoonstelling 'Beroemd Zandvoort'. 

Simon Paap, Johnny Jordaan, Zwarte Riek, Kees Verkade en Jan Lammers. Ze hebben allemaal gemeen dat ze in Zandvoort gewoond hebben of nog steeds wonen. Een deel van die lokale 'celebrities' kwam vanuit Amsterdam richting de kust om de frisse lucht in te ademen en de rust te ervaren. 

De familie Kraaijkamp

Dat laatste geldt ook voor vader en zoon Kraaijkamp. Ze woonden allebei in Zandvoort en 'Junior' doet dat nog steeds naar zijn zin, zoals hij hieronder uitlegt. Ingeleid door een liedje over Zandvoort van Toon Hermans, die ook in het kustdorp heeft gewoond:

Tekst gaat door onder de video. 

Johnny Kraaijkamp over beroemd zijn en wonen in Zandvoort - NH Nieuws

Kraaijkamp wilde graag aan de tentoonstelling meewerken, maar had wel de vraag of er niet meer 'Junior' en 'Senior' aan zijn en zijn vaders naam toegevoegd zou worden. "Dat vonden mijn vader en ik altijd een beetje aanstellerig klinken. Dat was meer iets voor 'de rode pantalons' om dat te zeggen", lacht hij, terwijl hij op deftige toon 'Junior' en 'Senior' nog even uitspreekt.

Strand en Vogelmeer favoriet

Kraaijkamp komt altijd graag op het Zandvoortse strand en dan vooral helemaal aan de zuidkant, bij strandtent Havana. "Waar je helemaal richting Noordwijk kunt kijken. Maar ik kom ook erg graag bij het Vogelmeertje, alhoewel dat natuurlijk meer in Bloemendaal ligt. Als je je daar een paar giraffen bij voorstelt, dan waan je je bijna in Zuid-Afrika."

Wielrenner Roy Schuiten

Naast muzikanten, beeldhouwers en cabaretiers heeft Zandvoort ook beroemde topsporters voortgebracht. In het museum is daar een speciaal hoekje voor ingericht. Een deel draait om voormalig autocoureur Jan Lammers, die overigens nog steeds in Zandvoort woont. Voormalig wielrenner Roy Schuiten is binnen het Zandvoorts Museum de buurman van Lammers. Hij woonde ook jarenlang in het kustdorp en was vooral beroemd vanwege zijn WK-titels in de jaren zeventig. 

De zoon van Schuiten, Rob, is ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. Hij legt hieronder uit wie zijn beroemde vader was en hoe hij nu naar hem kijkt. Ingeleid door het lied 'Father and Friend' van zanger en muzikant Alain Clark, die ook een tijdje in Zandvoort heeft gewoond: 

Tekst gaat door onder de video. 

Rob Schuiten vertelt over zijn vader, de beroemde Zandvoortse wielrenner Roy Schuiten - NH Nieuws

Paulus Loot

Overigens draait een deel van de tentoonstelling om één van de 'founding fathers' van het kustdorp: Paulus Loot. Zo'n 300 jaar geleden kocht hij het dorp en bracht de Zandvoorters meer welvaart. Daarom is het dit jaar 'Paulus Lootjaar' in Zandvoort. Afgelopen weken hebben dorpsbewoners, jong en oud, portretten getekend van Loot, aangezien er helemaal geen portret van de goede man bekend is. Die tekeningen hangen nu op de zolderkamer van het Zandvoorts Museum. 

De tentoonstelling 'Beroemd Zandvoort' duurt tot nog tot en met 4 juni. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]