Inktzwarte Klassieker levert Ajax bekerfinale op, hoofdrol Klaassen

Een nieuw dieptepunt in de historie van De Klassieker. De wedstrijd in de KNVB-beker tussen Ajax en Feyenoord lag vanavond een half uur stil, nadat Davy Klaassen gewond raakte aan zijn achterhoofd. Beide ploegen wilden doorspelen na dit incident, het eindigde in 2-1. PSV is op 30 april de tegenstander in de bekerfinale.

Ajax juicht na de 2-1 van Davy Klaassen - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Na zestig minuten werd de wedstrijd gestaakt na een incident met Ajacied Klaassen. Bij de zijlijn kregen Orkun Kökcü en Dusan Tadic het met elkaar aan de stok. Er volgde een opstootje, waarna Klaassen naar de grond ging. Hij had een hoofdwond met veel bloed door een gegooide aansteker. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot de wedstrijd te staken. Na een onderbreking van een halfuur ging de wedstrijd gewoon door. Klaassen moest zich uiteindelijk laten wisselen, omdat hij teveel last had van zijn hoofdblessure.

Tekst loopt door onder de tweet.

Het was voor de tweede keer dat de wedstrijd stil werd gelegd door de arbiter. Vuurwerkoverlast was na 36 seconden de boosdoener, toen lag het spel al een paar minuten stil. Dusan Tadic zorgde na een kwartier voor de voorsprong. Alireza Jahanbakhsh en Marcus Pedersen liepen tegen elkaar aan. Tadic stond vrij en schoot binnen: 0-1. Even daarvoor had Santiago Giménez al een kans gekregen op de openingstreffer, maar doelman Geronimo Rulli hield die tegen.

Davy Klaassen bebloed - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Naarmate de eerste helft vorderde, groeide Feyenoord meer en meer in de wedstrijd. Zo kreeg Jahanbakhsh een gigantische kans op de gelijkmaker. Uit een voorzet van Quilindschy Hartman kon hij schieten voor open doel. Het schot ging op de paal en via Edson Álvarez over de zijlijn. Een verre ingooi van Marcus Pedersen kon even later worden verlengd door Mats Wieffer. Opnieuw kon Rulli de bal keren. Dat was in de blessuretijd van de eerste helft niet het geval. Jahanbakhsh gaf een ragfijne voorzet en Giménez kopte snoeihard raak: 1-1.

Ajax-trainer John Heitinga wilde gewoon door spelen - NH Nieuws

Snel na de rust zorgde Klaassen dus voor de 2-1. Steven Bergwijn en Tadic misten, waardoor de middenvelder de bal kon binnen tikken via Gernot Trauner. Na de onderbreking kregen de Rotterdammers de beste kansen. Giménez schoot bijvoorbeeld wild over en de Mexicaan kopte ook nog op de paal. In de slotfase werd er steeds minder gevoetbald, omdat het spel veel stillag. Kenneth Taylor pakte nog zijn tweede gele kaart en moest voortijdig gaan douchen. Hij zal ontbreken in de finale, want het tiental van Ajax hield stand.

PSV is 30 april de tegenstander in de finale. Dat was vorig jaar ook het geval. Die wedstrijd verloor Ajax met 2-1. De Amsterdammers stonden in 2021 ook in de bekereindstrijd tegen Vitesse. Ajax won destijds met 2-1 door een late goal van David Neres.

Opstelling Ajax: Rulli; Sánchez, Álvarez, Timber, Baas (Hato/74); Taylor, Berghuis (Bassey/74), Klaassen (Brobbey/66); Kudus (Conceicao/61), Tadic, Bergwijn