Ga naar Content

De Peiling: het is goed dat Schiphol stopt met nachtvluchten

Schiphol wil uiterlijk over twee jaar een verbod op alle nachtvluchten, privéjets weren en geen lawaaiige vrachtvliegtuigen meer. De reservering van de grond voor de tweede Kaagbaan wordt geschrapt. Schiphol-directeur Ruud Sondag denkt dat deze maatregelen voor de luchthaven nodig zijn om sneller stiller en schoner te worden.

Een Boeing 777 van KLM aan de E-pier van Schiphol na zonsondergang - Foto: NHNieuws/ Doron Sajet

Vanaf 2025 zouden er geen vliegtuigen meer mogen opstijgen tussen 0.00 en 6.00 uur. Landende toestellen zijn dan niet meer welkom tussen 0.00 en 5.00 uur. Dat zou betekenen dat er 10.000 nachtvluchten per jaar minder zijn. Verschuiving naar de 'randen van de nacht', dus vlak voor 0.00 uur of in de vroege ochtend wil Schiphol zoveel mogelijk beperken.

Maatregelen 

Er moet ook een einde komen aan vluchten van privévliegtuigen en klein zakelijk verkeer. Volgens de luchthaven zorgen die vluchten voor onevenredig veel geluidsoverlast en CO2-uitstoot per passagier. Ook gaat Schiphol de overheid vragen de reservering voor de tweede Kaagbaan te schrappen. Voor Rijsenhout hangt die reservering van de baan als een donkere wolk boven het dorp. Om geluidsoverlast te verminderen wil Schiphol lawaaiige vliegtuigen strenger aanpakken, het gaat vooral om stokoude vrachtvliegtuigen.De maatregelen gaan uiterlijk gelden in 2025-2026.

Niet iedereen is even blij met het voornemen van Schiphol om nachtvluchten te schrappen. Mirella Visser, voorzitter van bewonersorganisatie PUSH Uithoorn en lid van de Maatschappelijke Raad Schiphol laat weten verrast te zijn. Er wordt in Uithoorn gevreesd dat er overdag meer zal worden gevlogen en dat veel van die vluchten op de nabijgelegen Aalsmeerbaan zullen worden afgehandeld. 

Wat vind jij?

Woon jij vlakbij Schiphol en ben je blij dat de nachtvluchten geschrapt worden, zodat je eindelijk aan je nachtrust toekomt? Of ben je juist bang dat door het schrappen van de nachtvluchten er overdag meer wordt gevlogen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook