Ga naar Content

Zangeres Karsu luidt eerste Alkmaarse kaasmarkt in: "Ik ben allergisch, maar wil alles eten"

Een plein vol Alkmaars goud, met kaasdragers, kaasmeisjes, handelaren en marktmeesters: de aftrap van de traditionele Kaasmarkt op het Waagplein is begonnen. Onder luid gejuich en geklap luidde zangeres Karsu met de kaasbel vanmorgen het kaasmarktseizoen in.

Foto: Alkmaar Centraal

De eeuwenoude Alkmaarse Kaasmarkt is een wereldwijd bekende attractie, en op 17 juni 1593 werd de Alkmaarse Kaasdragersgilde al opgericht. De leden van het 430 jaar oude gilde laten een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragersvak zien, onder leiding van Kaasvader Willem Borst.

"Toeristen, Alkmaarders en mensen uit de wijde omgeving weten hun weg weer te vinden naar het Waagplein. Tijdens de opening van het seizoen is het altijd een feestje in Alkmaar. Vanwege de voorjaarsvakantie en Pasen zie je op de wegen alweer veel Duitse kentekens", vertelt onze verslaggever Samanta de Groot op NH Radio.

Mediapartner Alkmaar Centraal maakte een reportage van de eerste Kaasmarkt van het seizoen, die zie je hieronder.

Tekst gaat verder onder video.

Karsu opent Kaasmarkt - Alkmaar Centraal

Zangeres, columnist en tv-kok Karsu mocht het landelijke kaasmarktseizoen openen. Ze verloor meerdere familieleden tijdens de aardbeving in het Turkse Hatay. De opbrengst van haar pas uitgebrachte kookboek 'Karsu’s Kitchen' gaat dan ook naar de slachtoffers in het rampgebied. "Ik sta hier vandaag uiteindelijk voor één doel: aandacht vragen voor mijn familie en de andere slachtoffers."

Turkse kaas

Ondanks de serieuze ondertoon, vermaakt ze zich prima op de markt. "Het is echt heel leuk en Alkmaar is mijn lievelingsstad in Nederland. Een enorme eer en eigenlijk zou iedereen dit eens moeten zien. Ik krijg veel geschiedenis mee en heb veel geleerd over kaas. De beste Turkse kaas maak je ook met Nederlandse melk."

En ook haar koemelkallergie, mag de pret niet drukken. "Ik heb medicijnen en als ik die inneem, is er niets aan de hand. Ik wil alles eten", zegt ze lachend terwijl een kaasdrager haar een blokje aanbiedt.

In de 18e eeuw werd vier dagen per week een kaasmarkt gehouden. In 1916 werd volgens Stichting Evenementen Waagplein gemiddeld driehonderd ton kaas per marktdag omgezet. De markt duurde toen tot één uur 's nachts.

Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar kazen nog traditioneel worden verhandeld. De kaasmarkten op het Waagplein zijn er vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september. In 1901 werd het Waagplein voor de laatste maal vergroot. Tegenwoordig staat het plein tijdens de Kaasmarkt vaak vol met toeristen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]