Voor het eerst in twee jaar tijd trapt de bel van de Alkmaarse kaasmarkt het toeristische seizoen af. Fijn voor lokale ondernemers, maar soms ook lastig voor bewoners: "Het is super druk. Ik kan amper mijn deur uit, dan rol je over de toeristen heen", vertelt één van hen aan NH Nieuws.
Voor corona trok de kaasmarkt jaarlijks zo'n 170.000 bezoekers, waarvan 60 procent uit Nederland en 40 procent uit het buitenland. Vooral mensen uit Vlaanderen, Duitsers, Britten, Fransen en Spanjaarden bezoeken de kaasstad graag.
De afgelopen twee kaasmarktloze jaren - op eentje in oktober 2021 na - waren dan ook een behoorlijke domper voor de toeristische sector: "Het was heel lastig", vertelt Melanie Goudsblom, marketingmanager bij Alkmaar Marketing. "Maar we kijken gelukkig weer vol enthousiasme naar de zomer."
"We kijken continu naar de impact die het toerisme heeft op mensen die wonen in de binnenstad"
Samen met de gemeente probeert Alkmaar Marketing ervoor te zorgen dat de 'lusten van het toerisme opwegen tegen de lasten', vertelt Goudsblom. "Het is hier gelukkig niet zo druk als in Amsterdam, maar we kijken wel continu naar de impact die het toerisme heeft op mensen die wonen in de binnenstad."
Is de stad volgens hen te druk? Dan worden er maatregelen genomen, aldus Goudsblom. "Zo houden we de kaasmarkt in de zomer niet alleen op vrijdag, maar ook op dinsdagavonden. Zo spreiden we het aantal bezoekers beter."
Tekst gaat verder onder de video:
Start toeristisch seizoen Alkmaar - NH Nieuws
Pim de Ridder van bewonersvereniging Hart voor Alkmaar vindt dat het overleg daarover nog wel wat beter kan: "Wij zijn blij met het onderzoek dat plaatsvindt naar de lusten en lasten van toerisme, maar het is niet zo dat er nu een gereguleerd overleg wordt gehouden met bewoners."
Wel ziet hij dat er in de stad 'steeds meer begrip komt voor het feit dat balans moet worden nagestreefd'. "Je ziet bijvoorbeeld dat horeca vindt dat zij hun gastvrijheid het beste kunnen bieden als er ook geregeld overleg is met bewoners."
"Je kunt niet een evenemententerrein of horecagebied hebben zonder dat je je realiseert dat is plaatsvindt onder het raam van bewoners"
"Je ziet op een dag als vandaag de stad weer op een andere manier tot leven komen", vervolgt De Ridder. "Daar is Hart voor Alkmaar ook best blij mee." Maar het moet volgens hem wel leiden 'tot dat evenwicht' tussen Alkmaar als woonstad en Alkmaar als toeristische trekpleister.
"Je kunt op een heel klein gebied waar 7.000 mensen wonen niet een evenemententerrein hebben of een groot horecagebied, zonder dat je je realiseert dat dit gebeurt onder het raam van bewoners", besluit hij.
💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/Alkmaar
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit Alkmaar en omgeving'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]