Ga naar Content

Spaansen-nichten willen van Niedorp mekka van beachhandbal maken: "Koop een kuub"

Wie helpt de beachhandballers van Nieuwe Niedorp aan een eigen 'strand'? De vereniging is de actie 'Koop een kuub' gestart om de oude tennisvelden om te toveren tot een officieel terrein voor beachhandbal. Na een paar dagen loopt de actie al boven verwachting: "Ik dacht eerst: 750 kuub, waar beginnen we aan? Nu denk ik: dat redden we."

Het eerste zand voor het beachhandbalveld is alvast 'gestort'. (vlnr: Heidy, Sonja, Anita en Liana Spaansen - Anca ontbreekt op de foto) - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De oude tennisvelden van de Niedorper tennisclub liggen er verwaarloosd bij. Iets verderop op het sportcomplex ligt maar één zandveld voor de beachhandballers. "We zijn een groeiende vereniging met veel jonge leden en nieuwe teams", vertelt Sonja Spaansen. "En we doen het verdienstelijk. Vorig jaar zilver en brons op het NK, maar met één veld is er maar weinig ruimte om te trainen. Kinderen gaan daarom nu al vaak zelf trainen na school of 's avonds met elkaar."

Verliefd

Met vier nichten uit de zandtransportfamilie heeft Sonja Spaansen de handschoen opgepakt om de club naar een hoger niveau te tillen met eigen wedstrijdvelden. "We zitten óf in het bestuur óf hebben kinderen die aan beachhandbal doen en we zijn een beetje verliefd op de sport. Voor een toernooi moeten we nu helemaal naar Venlo. Je zou zeggen: 'Doe effe normaal', Maar als je er eenmaal bent en je ziet je kind genieten, ja, dan rijd je naar Venlo of Stadskanaal."

Beachhandballers van HV Niedorp in actie - Foto: Judit de Redelijkheid - HV Niedorp

Beachhandbal is voor Nederland een opkomende sport. Het is de zomerse variant op het standaard handballen dat eind jaren '80 in Italië naar het strand is gebracht. Met de afgelopen Olympische Spelen was het een demonstratiesport om te kijken of het meegaat als onderdeel in de volgende Spelen.

De spelregels zijn net iets anders dan het standaard handballen, omdat er niet gedribbeld kan worden met de bal. Tijdens de dynamische wedstrijden wordt sterk gekeken naar 'vliegertjes' (vangen, gooien en scoren in de lucht) en scoren met 'pirouettes'.

Liana Spaansen: "Hoe mooi zou het zijn om gewoon in de buurt een prachtige accommodatie te hebben? We zorgen voor hergebruik van de tennisbanen en brengen de velden weer tot leven." Anita Spaansen vult aan: "Het wordt echt tijd. Het is niet meer te doen met één veld, Dat hebben we het afgelopen jaar geprobeerd, maar bij de training staan er zoveel mensen op het veld. Het is op elkaar wachten. Dus om ons heen horen we alleen maar: Ga ervoor!"

Enthousiasme

"We gaan er iets moois van maken," zegt Anita Spaansen. Ze kijkt via haar telefoon nog even of de website van de actie goed werkt. Wie de club wil steunen, kan een kuub zand kopen. "Die kuub zand nemen wij natuurlijk, die krijg je niet mee als het koopt, maar je kunt er wel een grote prijs mee winnen. We zijn net van start met de actie en het verbaast ons hoeveel het wordt opgepikt in het dorp. Er is zoveel enthousiasme dat de tennisbanen hergebruikt worden."

Zo moeten de speelvelden voor het beachhandbal eruit gaan zien. - Foto: HV Niedorp

Ook Heidy Spaansen is blij met de steun uit het dorp: "Dat vind ik fantastisch. Het geeft een enorme boost. Ik heb drie kinderen aan het 'beachen' en het is zo leuk met z'n allen. Het is toch veel mooier dat ze met elkaar gaan sporten dan dat je ze ergens ziet hangen bij een supermarkt, Het is alleen maar positief." Heidy hoopt vooral Niedorp op de te kaart zetten. "Eén van onze speelsters is al geselecteerd voor het EK, dus we leveren goede spelers af."

'Dat doen we!'

Liana: "Ik zie het helemaal gebeuren: Een prachtig beachveld en straks de verbinding met andere clubs, want niet iedere club kan dit organiseren." Maar wanneer is het klaar? "Er is geen harde datum, wel een wens," zegt Sonja. "We hopen in september al te kunnen trainen en misschien een toernooi te organiseren voor deze regio. Volgend jaar hopen we dan al een officieel toernooi voor de NK-kwalificatie te houden. Nee...dat hopen we niet: Dat doen we!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]