Ga naar Content

600 mensen voor 'slechts' 30 huurhuizen: ook woningtekort in Anna Paulowna

Het tekort aan betaalbare woningen speelt niet alleen in de Randstad. Ook in de dorpen in de Noordkop is de vraag veel hoger dan het aanbod. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwproject in Anna Paulowna, waar honderden aanmeldingen waren voor 'slechts' 30 huurappartementen. 

Appartementen Sportlaan in Anna Paulowna - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

"De interesse is groot", beaamt Ben Broxterman, directeur van Woningstichting Anna Paulowna. De woningbouwvereniging maakte vorige week 30 huurders erg blij met de sleutel van hun spiksplinternieuwe appartement. Maar ze moesten tegelijkertijd zo'n 600 andere geïnteresseerden teleurstellen. 

En dat is niet alleen aan de Sportlaan het geval. "We hadden paar maanden eerder 12 identieke woningen aan de Cornelis Keijzerlaan opgeleverd en hadden toen zelfs 720 reacties", vertelt Broxterman. 

Voorrang

De aanmeldingen voor deze appartementen zijn van inwoners uit Hollands Kroon, maar ook van geïnteresseerden buiten de gemeente. Maar inwoners uit eigen gemeente kregen wel voorrang. "We hebben een deel van de Sportlaan met voorrang toegewezen, zo'n 10 tot 12 woningen uit mijn hoofd, aan inwoners van Hollands Kroon", legt Ben Broxterman uit. 

Anna Paulowna kampt dus, ook na de oplevering van 3 appartementengebouwen, nog steeds met een huizentekort. Er komt een derde nieuwbouwproject aan, 20 seniorenwoningen aan de Molenvaart, maar ook hiermee is dit probleem nog niet opgelost. 

"Het is heel belangrijk dat dit gerealiseerd wordt, maar ik denk niet dat het hier bij moet blijven", vertelt Ben Broxterman, "de komende tijd leveren we dan zo'n 60 appartementen op, maar gezien het aantal woningzoekenden is dat lang niet genoeg. We willen de komende jaren graag nog meer toevoegen."

Wooncrisis

De wooncrisis is het belangrijkste thema voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart, zo blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van NH Nieuws. De kiezer wil dat de provincie meer gaat doen om bouwplannen mogelijk te maken en te versnellen. NH en Kieskompas ontwikkelden samen ook een stemhulp.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]