Ga naar Content
Haarlem

Schooldirecteur waarschuwt voor personeelsproblemen door betaald parkeren

14 maart 2023, 06.01 uur · Aangepast 14 maart 2023, 13.19 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Al vier jaar puzzelt schooldirecteur Peggy Kraakman met een paar parkeervergunningen om het personeel van parkeerplekken te voorzien in een Haarlemse woonwijk waar al betaald parkeren is ingevoerd. "Door personeelskrapte komen steeds meer medewerkers van buiten de stad en dus met de auto", constateert Kraakman. Deze maand wil de gemeente een beslissing nemen over het invoeren van dit parkeerbeleid in elf andere woonwijken. "Maar hier heeft nog niemand aan gedacht."

Joyce Hamelink werkt al 14,5 jaar als medewerker van kinderdagverblijf Op Stoom in Haarlem, dat een onderdeel is van het IKC De Argonauten in het Garenkokerskwartier. Door ruimtegebrek en betaalbaarheid van woningen zag ze zich genoodzaakt met haar gezin naar Beverwijk te verhuizen. Voor haar is het van wezenlijk belang dat ze met de auto naar haar werk kan. "Ik moet mijn kinderen 's ochtends op tijd wegbrengen en 's avonds weer ophalen."

De werktijden van de opvangmedewerkers beginnen voor sommigen om 07.30 uur en eindigen voor de anderen om 18.30 uur. "Dus dat is vaak niet te doen om dan met het openbaar vervoer te komen als je dat wilt combineren met je gezin", vult directeur Peggy Kraakman aan. 

Joyce Hamelink van kdv Op Stoom - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Vier euro per uur

Op De Argonauten speelt het probleem nog niet met het onderwijzende personeel, dat voornamelijk uit Haarlem komt. Maar tien van de veertien medewerkers van het opvangpersoneel komt net als Joyce van buiten de stad. De zzp'ers en uitzendkrachten die vaak ingehuurd moeten worden, komen zelfs vanuit Amsterdam. "Die willen hier niet graag naar toe als ze ook nog eens vier euro per uur moeten betalen voor het parkeren van hun auto."

En met minder mensen kan directeur Kraakman niet toe, omdat de GGD strenge regels hanteert voor het aantal medewerkers per aantal kinderen. "Straks moeten wij hier bij De Argonauten een groep van de kinderopvang sluiten, omdat we geen mensen meer krijgen."

''We vragen steeds vaker aan ouders of we hun bezoekersregeling mogen gebruiken. Het voelt net alsof we aan het bedelen zijn"

Peggy Kraakman, schooldirecteur

Met drie parkeervergunningen die de gemeente heeft toegekend aan de school, redt ze het niet. "En dus vragen we steeds vaker aan ouders of we hun bezoekersregeling mogen gebruiken. Dus dan nemen we die uren bij hen af, zodat ons personeel voor twintig cent per uur kan parkeren."

Schaamte 

Het is een lapmiddel, waar Peggy en Joyce zich eigenlijk een beetje voor schamen. "Het voelt gênant", zegt de kinderopvangmedewerker. "Het is net alsof we aan het bedelen zijn", vindt de schooldirecteur. 

Peggy Kraakman zou het liefst zien dat de gemeente haar school zes of zeven parkeervergunningen toekent. Daarvoor is tot twee keer toe bezwaar ingediend. "Beide keren kregen we nul op het rekest, omdat uit een verkeersonderzoek zou blijken dat er een tekort aan plaatsen is rondom de school." Maar overdag is er genoeg plek, omdat de wijkbewoners dan juist weg zijn met hun auto. Lege parkeerplekken waarvan twee pal voor de ingang van de school op een maandagmiddag bewijzen het. 

Directeur Peggy Kraakman van IKC De Argonauten op lege parkeerplekken voor de school - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Zelf oplossen

Dat de school het parkeerprobleem van de medewerkers zelf dan maar moet oplossen, steekt Peggy nog het meest. "Het is publiek geld, dat je dan niet besteedt aan een kind, maar aan parkeren." Onlangs is dat wel bij een andere school in Haarlem al gebeurd, weet Peggy. 

Ze vertelt dat bij obs De Kring twee onderwijzende personeelsleden op het punt stonden een andere baan buiten Haarlem te gaan zoeken in verband met de parkeerproblematiek. Het overkoepelende stichtingsbestuur van Spaarnesant heeft toen twee plekken in de parkeergarage gehuurd. 

"En dit gaat straks bij zoveel meer scholen spelen als het betaald parkeren in elf woonwijken wordt ingevoerd", schat Peggy zo in. "Niemand die daarover nadenkt."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]