Start van hoofdcontent

Opmeer

nl

Schat van Hoogwoud tentoongesteld in Leids museum: "Hoogst haalbare voor detectorzoeker"

9 maart 2023, 18.33 uur · Aangepast 9 maart 2023, 18.55 uur · Door Jeroen Langenhof

De schat van Hoogwoud, die de 27-jarige Lorenzo Ruijter zo'n anderhalf jaar geleden eigenhandig met zijn metaaldetector boven de grond haalde, is vanochtend officieel gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 

Samen met burgemeester van Opmeer Gerard van den Hengel onthuld Lorenzo de vitrine met daarin zijn gevonden goudschat - NH Nieuws

Opgesteld in een speciale vitrine zijn de gouden oorhangers, de stukken goudblad en de tientallen kleine zilveren munten nu voor het publiek te bewonderen. Michiel Bartels van Archeologie West-Friesland is in zijn nopjes met de tentoonstelling. "Voor wat betreft de middeleeuwen van West-Friesland is dit het mooiste dat we ooit gevonden hebben."

Ook de conservator van het Rijksmuseum van Oudheden is blij dat de goudschat juist in Leiden is neergestreken. "Ik denk dat het heel terecht is dat het hier ligt", aldus Willemsen. "Want het is een vondst van nationaal en internationaal belang dus die hoort in het Rijksmuseum van Oudheden."

Volgens Bartels van Archeologie West-Friesland is de vondst om twee redenen uniek te noemen. "Dit is afkomstig uit een hele belangrijke periode in de middeleeuwen dat West-Friesland ontstaat", licht Bartels toe. "En zoveel goud en munten zijn nog nooit eerder gevonden."

"Dit is het hoogst haalbare voor een detectorzoeker"

Lorenzo Ruijter, vinder goudschat

Voordat de vinder Lorenzo Ruijter de vitrine met daarin de goudschat mocht onthullen, hield de 27-jarige West-Fries in een volle zaal een powerpoint-presentatie over zijn vondst. Het aanwezige publiek genoot zichtbaar van het verhaal.

"Het ging beter dan verwacht", zegt hij met een glimlach. "Ik ben ook maar een nuchtere West-Fries. Maar het ging wel best." Dat zijn vondst nu ligt te pronken in het Rijksmuseum van Oudheden ziet hij als een mooie kroon op zijn vondst. "Dit is het hoogst haalbare voor een detectorzoeker", aldus Ruijter. "Dat het zoveel aandacht krijgt, had ik niet kunnen voorspellen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]