Ga naar Content

5 vragen aan freerunner Anfernee (19) die van dak naar dak springt

Een video van vier freerunners die van het ene naar het andere Zaanse gebouw springen zorgt voor veel ophef op social media. Freerunners zouden adrenalinejunkies zijn die dingen beschadigen en bovendien levensgevaarlijke capriolen uithalen. Daar is niets van waar volgens Haarlemmer Anfernee Oort. De 19-jarige legt de sport uit aan de hand van vijf vragen.

Anfernee weet wat hij doet - Foto: Anfernee Oort

"Ik heb ook wel over een paar daken gesprongen", begint de 19-jarige Anfernee Oort. De Haarlemmer geeft ondertussen zo'n vier jaar freerunles in Zaandam. "Het is een hele grote community. In Nederland is het heel actief." Over daken springen doet hij dus wel, maar dit is meer een uitzondering. "Negentig procent van de sprongen bevindt zich op de begane grond." 

1. Is het niet levensgevaarlijk?

"Nee, zeker niet. Het aantal freerunners die naar beneden zijn gevallen is heel weinig." Anfernee legt uit dat de jongen de video eerst op de grond heeft geoefend. "Hij heeft het gemeten met z'n voeten. Hij is eerst op de grond gaan oefenen. Het is dezelfde sprong, alleen hoger. Het is tachtig procent voorbereiden. Voor de rest is het doen. Als je alles zou filmen zou je twintig minuten materiaal hebben." 

Tekst gaat door onder de video waarin de vier jongens de sprong wagen.

Freerunners springen van dak naar dak in Zaandam - aangeleverd

Het grootste obstakel is volgens Anfernee niet de fysieke sprong, maar het mentale stukje. 

2. Wat maakt de sport zo leuk?

"Mensen zouden zeggen: 'adrenalinejunkies', maar ik vind vooral de creativiteit leuk. Je ziet mensen van muurtje tot muurtje springen. Je lichaam ontdekken. Op de video zie je de jongen een salto doen, je kunt ook gewoon springen. De leerling van mij heeft hem gewoon gesprongen. Dat was voor hem heel eng. De jongen in de video die een salto deed wilde zijn grens verleggen." Zelf begon Anfernee een paar jaar geleden met freerunnen. "Ik begon op  een skatebaan, verveelde me een beetje. Ik zag een paar video's, probeerde het na te apen. Dat ging mij verrassend goed af."

3. Ben je niet bang dat jongeren dit na gaan doen?

"Nee zeker niet. Ik ben daar niet bang voor. Ik weet ook wel dat jongeren zelf weten dat het geen slim idee is. Als je zo'n sprong gaat doen krijg je een mentale blokkade. Een angst die je tegenhoudt. Die angst zal je meteen hebben." 

4. Op de video zijn de reacties niet mals. Hoe komt dat?

"Ik vergelijk het met Harry Potter. Je hebt tovenaars en Muggles. Zo werkt het ook tussen freerunners en reguliere mensen. Wij weten wat we doen. Het is gewoon een normale sprong die je al vaak genoeg gedaan hebt. Wij hebben niet als einddoel dat iedereen de daken op kunnen gaan. Het is motorisch en mentaal inschatten of ze dat willen doen. Ik help ze ook met uitmeten en voorbereiden. Waarom zou je het dan niet op hoogte durven? We weten echt wel wat de consequenties zijn." Zo'n sprong onder de knie krijgen duurt dan ook weken.

"Het is tachtig procent voorbereiden. Voor de rest is het doen"

Freerunner Anfernee Oort

5. Door het freerunnen zouden spullen stuk gaan, zoals het dak. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Dat valt echt wel mee. Het kan ook drie meter sneeuw hebben. Iemand die eroverheen rolt zal niks kapot maken. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Wel dat het dak een beetje trilt, maar zo'n dak kan veel meer hebben. Degene van het filmpje voelt zich wel aangevallen. Ik leg graag in alle rust uit hoe het in z'n werk gaat. Als mensen vragen of we weg willen gaan, doen we dat ook."

Volgens Anfernee zijn er natuurlijk altijd een paar freerunners die niet het goede voorbeeld geven, maar de meeste willen de sport juist positief in het daglicht zetten. "Wij maken gebruik van publieke omgevingen, dat willen we ook blijven doen. Zonder problemen met de burgers die er wonen. Dat leer ik ook elke nieuwe freerunner of leerling aan. Heb respect voor je omgeving. Check ook je omgeving of alles stevig is. We bereiden iedereen goed voor."  

Anfernee oefent veel voordat hij daadwerkelijk springt - Anfernee Oort

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]