Ga naar Content

Zaanse freerunner gaat viral met sprong van vijf meter over gracht

Het vergt wat lef, maar dan heb je ook wat. De 18-jarige Zaankanter Tycho Dekker waagde gisteren een sprong van vijf meter over de gracht in het centrum van Zaandam. Binnen no time stond hij op Dumpert, waar de video meer dan honderdduizend keer werd bekeken. "Ik heb echt superveel reacties gehad, niet normaal", zegt de freerunner tegen mediapartner RTV Zaanstreek.

Zaanse streetjumper gaat viral - NH Nieuws

Samen met zijn goede vriend Miles van Wijngaarden haalt hij vaker riskante stunts uit, die hij vervolgens op Youtube zet. Ze bereiden hun sprongen goed voor. "Het idee is drie jaar geleden ontstaan. Toen liep ik hier in Zaandam met een vriend van mij. We dachten dat het 'insane' zou zijn als dit mogelijk was. Afgelopen week hebben we dezelfde sprong gemaakt, gisteren hebben we hem gefilmd." 

"Gelukkig weet ik meestal wat ik doe"

freerunner tycho dekker

Tycho doet aan freerunnen bij een vereniging in Wormer. "Buiten dat train ik zoveel mogelijk buiten, overal en nergens." Voor de sprong trainde hij samen met Miles de hele dag al door kleinere sprongen te doen.

Herkend

De eerste sprong ging gelijk goed. Een filmpje van een omstander - de vrienden weten nog steeds niet wie het was - belandde op Dumpert, waar massaal werd gekeken en gereageerd. "Ik heb heel veel reacties gezien waar mensen zeiden: 'een verkeerd stapje en het gaat fout'. Gelukkig weet ik meestal wel wat ik doe", lacht Tycho. Een gekke gewaarwording voor hem: hij wordt nu opeens herkend door mensen.

Het succes kan niet zonder vervolg blijven. "We weten nog niet waar en wanneer", zegt Myles, "maar we zijn op zoek naar een nieuwe sprong!"

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]