Start van hoofdcontent

Texel

nl

Texelse toeristen willen steeds meer luxe en glamour, campings spelen daar op in

2 maart 2023, 06.15 uur · Aangepast 2 maart 2023, 09.03 uur · Door Jelmer Vlot

Niet langer zwetend en bekvechtend de tent opzetten, maar een volledig ingerichte glampingtent boeken. Geen 'tochthokken', maar sanitair met vloerverwarming. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat toeristen steeds vaker luxe willen kamperen. Ricardo de Graaf, eigenaar van camping Woud op Texel, merkt dat ook. In de afgelopen 60 jaar heeft zijn camping een enorme verandering ondergaan. 

De nu nog verlaten lodges - NH Nieuws / Jelmer Vlot - Foto:

De camping is nu nog gesloten voor gasten (eind maart gaat het open), maar stil is het niet op het terrein. Graafmachines rijden af en aan. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw gedeelte, waar alleen plek is voor campers. Want naast luxe, is ook de camper in populariteit gestegen.

Tegenover dit camperterrein staan zes luxe lodges. Nu nog afgedekt met doeken. Dat er zoveel bij zijn gekomen is volgens Ricardo niet onlogisch. Hij geeft aan dat  het aantal kampeerders met een caravan of een tentje al jaren terugloopt. De behoefte en beleving van kamperen is veranderd en daar speelt hij op in. De 'traditionele' kampeerplekken maken gedeeltelijk plaats voor luxe lodges en ingerichte tenten.

Cijfers van de ANWB bevestigen dit: in 2020 koos een vijfde van de vakantiegangers voor een luxe onderkomen, in 2021 was dit al meer dan een kwart. Voor de mensen die wel van het traditionele kamperen houden blijven er meer dan genoeg plekken over. Alleen maar glamping-plekken is volgens de campingbaas niet wenselijk. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De luxe lodgjes op het Woud. - Foto: Woud

Discussie

Ricardo is ook lid van de klankbordgroep die meewerkt aan het 'Toeristisch Toekomstplan' op het eiland. Daar geeft hij zijn input op het kampeerplan. Volgens hem is er angst voor verstening: het ombouwen van traditionele kampeerplekken naar bungalows.

"Maar er zit nog heel veel tussen een bungalow en een kampeerplek in. Dat moet niet vergeten worden. Als we straks kampeerplekken niet meer mogen veranderen en ik niet meer mee kan evolueren, blijven de toeristen weg. Over die concepten wordt op Texel niet gesproken. Het doek van een vooropgezette tent wappert net zo hard in de wind als die van een niet-vooropgezette tent", aldus Ricardo.

"Vijf jaar geleden begonnen wij met één ingerichte tent. Inmiddels zijn dit er dertien"

Ricardo de Graaf, eigenaar van camping Woud op Texel

Ricardo denkt dat de aankomende jaren de vraag naar het klassieke kamperen verder zal gaan dalen. "En daar moet ik in mee kunnen gaan. In een bestemmingsplan wordt nu tien jaar vooruitgekeken, maar dat is eigenlijk veel te lang. Om een voorbeeld te geven: vijf jaar geleden begonnen wij met één ingerichte tent. Inmiddels zijn dit er dertien."

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. 

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.