Ga naar Content

Geboren Texelaar Hans Bakker (84): "Jammer dat we nog maar zo weinig campings over hebben"

De 84-jarige Hans Bakker is geboren en getogen Texelaar. Hij heeft zijn eiland zien veranderen. Van een plek waar aanvankelijk vooral vogelaars heen gingen, naar een eiland waar mensen graag fietsen en er vooral veel vraag is naar luxe huisjes. "Het is jammer dat we nog maar zo weinig campings over hebben. Overal zie je luxe bungalows."

Foto: NH Nieuws / Carina Gutker

Hans Bakker is geboren in Oudeschild, toen het er nog wemelde van de vissersboten. "Het was een welvarend havenplaatsje met weinig toerisme", vertelde hij op NH Radio. "Er waren wel 40 tot 60 kotters. De sanering is een ramp geworden, want er zijn nog maar drie kotters over."

"Na mijn trouwen gingen we in De Koog wonen", vervolgt hij. "Dat was de badplaats van Texel. Nog steeds trouwens, met ligging aan het strand. We hadden daar een nieuw huis en we deden daar aan logies met ontbijt. Want wat moest je anders? Dat deed iedereen daar. Uiteindelijk betaalden de toeristen inherent aan aflossing. Dus dat was ideaal."

Jammer

In de jaren '60 kwam het toerisme pas echt op gang, weet Bakker. "We hadden toen minder bungalows dan nu. Dat is wel jammer hoor, dat er nu nog maar zo weinig campings over zijn. Je had prachtige campings in de duinen. Die zijn er nog steeds wel, want in de duinen mag je niet bouwen. Maar de meeste kampeerterreinen zijn omgevormd tot bungalowparken."

"Kampeerterreinen opkopen en bungalowhuisjes neerzetten: het is gewoon business"

Texelaar Hans Bakker

Bakker: "Vroeger waren het particuliere vakantiehuisjes, nu zijn het grote bedrijven die kampeerterreinen opkopen en er bungalowhuisjes neerzetten. Het is gewoon business. Het is een goede zaak dat er een maximum van 45.000 slaapplekken is. En nieuwe huisjes er bij bouwen, dat mag niet. Wel mag je vakantiehuisjes vergroten en luxer maken."

Hij snapt trouwens wel dat de toeristen met open armen worden ontvangen. "Ik ben 84, van mij hoeft het allemaal niet meer. Maar ik begrijp wel dat mensen er hun brood mee verdienen. De big business staat de meeste Texelaars alleen niet zo aan."

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. 

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]