Ga naar Content

Rattenplaag teistert bewoners Haarlem-Noord: 'Vette rat gevangen'

Zo'n drie maanden hebben bewoners van de Eikenstraat op de hoek met de Esdoornstraat in Haarlem-Noord er last vast van: ratten. 's Nachts kruipen de beesten langs de muren, wat een ongelooflijke herrie maakt. Cor Dijkstra heeft er zelfs een gevangen. 

Cor Dijkstra in zijn deuropening - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Het was meteen raak voor Cor Dijkstra (73), die met zijn vrouw in de Eikenstraat woont. "Afgelopen weekend waren we weg en had ik vallen gezet. Nadat we terug waren gekomen, was het raak en lag er een dode rat in de val. Het was een flinke, vette rat."

Sinds een paar weken hoort Cor achter zijn muren getrippel. "We hoorden vooral 's nachts die pootjes trippelen. Het geluid is echt veel harder dan van muizen", aldus Cor.

"Toen heb ik alle gaten zoveel mogelijk dicht proberen te stoppen"

Mohamed Mahmoud, bewoner Eikenstraat

Ook buurman Mohamed Mahmoud heeft last van de beesten. "Sinds een paar maanden horen we het. Ik heb ze niet gezien, maar wel gehoord."

Voor Mohamed betekent het geluid dat de knaagdieren na twee jaar van afwezigheid weer terug zijn. "We hebben er eerder last van gehad, toen heb ik alle gaten zoveel mogelijk dicht proberen te stoppen. Ze liepen vooral in de tuin. Toen hebben we er zelfs een dode gevonden."

Op de foto laat Jana, de dochter van Mohamed de plek zien waar de dode rat lag.

Jana wijst aan waar de dode rat lag - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De oorzaak van de rattenplaag lijkt om de hoek in de Esdoornstraat te liggen. Bewoners van een aantal huizen daar hebben er veel last van.

"Ik heb al voor 50 euro aan weckpotten gekocht", zegt een van de bewoners die niet met haar naam genoemd wil worden. Met de weckpotten hoopt ze in ieder geval haar voorraad eten bij de ratten weg te houden.

"Ik lig er soms de halve nacht wakker van"

Bewoner Esdoornstraat

"Ik heb er hier nu zo'n twee maanden last van. Ze zitten in de spouwmuren en vooral 's nachts maken ze veel kabaal. Ze knagen hard, ik lig er soms tussen 02.00 uur en 04.30 uur wakker van."

Langer last 

Volgens de bewoonster heeft huis nummer negen even verderop al twee jaar last van de ratten. "Dat huis staat momenteel leeg. Toen de nieuwe bewoner erachter kwam dat er ratten zaten, is ze toch op zoek gegaan naar een ander huis", aldus de buurvrouw. 

Inmiddels heeft de buurvrouw contact gelegd met Pré Wonen, de verhuurder van de huizen. Die is inmiddels overgegaan tot actie. 

"Twee keer is er nu iemand geweest. Als het goed is, gaan ze er iets aan doen. In het riool - is het plan - komen kleppen, zodat ze maar een kant op kunnen lopen. In de muren komt staalwol. Hopelijk helpt het. Ik denk echt dat er hier wel duizenden zitten."

Niet de enige

Deze hoek in de Bomenbuurt is bepaald niet de enige plek in Haarlem waar ratten voor veel overlast zorgen. De problemen spelen onder meer ook in een appartementencomplex aan de Londenstraat in Schalkwijk. Toevallig is Pré Wonen ook daar de verhuurder.

Flatbewoners klagen over het nachtelijk gerommel van de knaagdieren in de muren en de plafonds. Een bestrijdingsbedrijf heeft er al meerdere ratten gevangen, maar de problemen houden aan. Ook al klagen de bewoners over rattenoverlast: de gemeente heeft er opvallend genoeg sinds 2019 alleen een mededeling hangen over het voeren van meeuwen en duiven.

Tekst loopt door onder de foto.

Meeuwenoverlast? Ratten! Londenstraat Haarlem - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Ook in en rond de Damaststraat in Oost zijn ratten actief. Een bewoner ving daar een levende rat die tot de slaapkamer van zijn jonge dochtertje was doorgedrongen. De vader werd door de rat gebeten en moest zich bij de huisarts laten behandelen. Korte tijd later stortte het wegdek van de steeg achter de woningen deels in. Bij de herstelwerkzaamheden werd een groot - inmiddels verlaten - rattenhol ontdekt.

Reactie Gemeente 

De gemeente Haarlem heeft laten weten op de hoogte te zijn van de rattenproblematiek in de Esdoornstraat en Eikenstraat, er zijn inmiddels meerdere meldingen ontvangen, maar het is niet bekend om hoeveel ratten het precies gaat.

De gemeente raadt bij overlast aan om vooral melding te doen. Dat kan via de website of kijk via Spaarnelanden wat je tegen ratten kunt doen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]