Ga naar Content

5 bijzondere natuurverschijnselen in Noord-Holland: dit zagen we de afgelopen jaren

Het noorderlicht verscheen gisteravond boven Noord-Holland. Een zeer zeldzaam natuurverschijnsel in Nederland, zeker ook in onze provincie. Welke bijzondere natuurverschijnselen hebben we de laatste jaren nog meer voorbij zien komen?

Het noorderlicht boven Egmond aan Zee - Foto: Corné Ouwehand

Zeevonk

Zeevonk is een mysterieuze, blauwe gloed in het water van de zee. Het is een plantje wat tot bloei komt bij warm weer. Als de mini-waterplantjes in beweging komen, geven ze licht. Het oplichten is een chemische reactie die is bedoeld om roofvijanden af te schrikken. Zeevonk ontstaat bij botsingen, dus als het water te kalm is moeten spotters zélf zorgen voor bewegingen, aldus Ecomare. Lopen door het water kan dus voor het spectaculaire effect zorgen.

Wie graag zeevonk met de eigen ogen wil zien, moet nog even geduld hebben. Niet alleen omdat het plantje tot bloei komt bij hoge temperaturen, maar ook omdat het fenomeen zelf vrij zeldzaam is. Het is ongrijpbaar: als je het geluk hebt het spektakel zelf te kunnen zien, is de kans aanwezig dat een paar kilometer verderop niks te zien is. 

Omgekeerde regenboog

Het was een bijzonder gezicht op een zomerdag in 2019: boven Bangert en Oosterpolder bij Hoorn was een omgekeerde regenboog te zien. Deze omgekeerde regenboog heet officieel een 'circumzenitale boog' en valt onder de halo-verschijnselen, volgens de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

Bij een regenboog denk je automatisch aan regen, maar bij een omgekeerde hoeft dat niet. De omgekeerde regenboog is namelijk een reflectie van de zon en heeft niks met vallend hemelwater te maken. Om de boog te kunnen zien moet je volgens de vereniging zo goed als recht omhoog kijken. Deze bogen zijn vooral te zien in de zomermaanden.

Foto:

Nachtwolken

Nachtwolken zijn een natuurverschijnsel wat ook in de zomer voorkomt. Volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser hebben de lichtgevende wolken te maken met de bevriezing van ijsdeeltjes op 85 kilometer hoogte in de atmosfeer. "Door de late zonsondergang in deze tijd van het jaar weerkaatst het zonlicht op de ijsdeeltjes. Zo ontstaan deze wolken."

Door het verschijnsel verkleurt de lucht van diep donkerblauw naar geel. Wie het wil zien, moet wachten op de dagen dat de zon op zijn laatst onder gaat.

Zonsverduistering

Een zonsverduistering is een verschijnsel waarbij de maan voor de zon schuift. Daardoor kan het overdag opeens donker worden. Een volledige zonsverduistering komt niet vaak voor, een gedeeltelijke twee of drie keer per jaar. 

Afgelopen oktober was er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Noord-Holland. Toen verzamelden belangstellenden zich bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel om het schouwspel te volgen.

Noorderlicht

Het noorderlicht verscheen zondagavond opeens in al zijn glorie bij het strand van Egmond aan Zee. Fotograaf Corné Ouwehand was op het strand en keek zijn ogen uit. "Ik ga regelmatig op pad bij dit soort dingen, maar vaak kom ik terug met niks. Zoals het nu was, heb ik nog nooit gezien. Dit is wel het spectaculairste wat ik ooit heb gezien in Nederland", vertelde hij aan NH Nieuws. 

Het is lastig te voorspellen wanneer we het noorderlicht weer kunnen zien, maar volgens Mark Kristel van Sterrenwacht Vesta in Oostzaan is de kans reëel dat het vanavond weer gebeurt. In dit artikel legt hij uit hoe het kan dat het noorderlicht opeens in Noord-Holland verscheen.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.