Start van hoofdcontent

Egmond aan Zee

nl

Kijk mee: al rennend fotografeerde Corné het noorderlicht bij Egmond aan Zee

27 februari 2023, 13.10 uur · Aangepast 27 februari 2023, 14.39 uur
Door Jeroen Rooseboom de Vries · Foto: Corné Ouwehand

Het noorderlicht, het is geen natuurverschijnsel waarbij je direct aan Noord-Holland denkt. Maar zondagavond kleurde de lucht boven onze provincie toch opeens groen. Fotograaf Corné Ouwehand was op het strand van Egmond aan Zee en wist niet wat hij meemaakte. "Dit is wel het spectaculairste wat ik ooit heb gezien in Nederland."

Het Noorderlicht boven Egmond aan Zee - Foto: Corné Ouwehand

"Ik kreeg in de loop van de dag allerlei meldingen dat er flinke kans was op noorderlicht 's avonds", vertelt Corné aan NH Nieuws. "Ik twijfelde eerst of ik wel zou gaan vanwege de bewolking. Uiteindelijk ben ik toch maar in de auto gestapt en naar Egmond aan Zee gereden, omdat de kans om het daar goed te zien, ondanks de bewolking, groot was." 

Waarom zagen we het Noorderlicht ook opeens in Noord-Holland?

Het noorderlicht, zoals het poollicht heet als het bij de Noordpool aankomt, was gisteravond in volle glorie te zien in de provincie. "Normaal zie je het licht ook alleen bij de polen, omdat de juiste weersomstandigheden daar het vaakst voorkomen", legt Mark Kristel van Sterrenwacht Vesta in Oostzaan uit. "Het licht ontstaat doordat gassen uit de zon worden tegengehouden door het elektromagnetische veld boven de aarde. Dat lukt niet altijd even goed en dan ontstaat er een chemische reactie waar het licht uit voort komt." Volgens Kristel was de hoeveelheid gas gisteravond zo groot dat het zelfs boven Noord-Holland terechtkwam.

Het is lastig te voorspellen wanneer we het noorderlicht weer kunnen zien, maar volgens Kristel is de kans reëel dat het vanavond weer gebeurt. Daarbij baseert hij zich op data van de website Noorderlichtjagers.nl. 

Rond kwart voor tien parkeerde Corné zijn auto en stapte hij op een volledig verlaten strand. "Ik heb nog geprobeerd andere fotografen op te trommelen om mee te gaan, maar niemand wilde vanwege een late klus de avond ervoor. Het hele strand was uitgestorven, ik was daar helemaal alleen."

Wat de fotograaf daar zag, heeft hij nog nooit eerder meegemaakt. "Ik ga regelmatig op pad bij dit soort dingen, maar vaak kom ik terug met niks. Zoals het nu was, heb ik nog nooit gezien. Dit is wel het spectaculairste wat ik ooit heb gezien in Nederland. Je kon het zelfs met het blote oog zien. Normaal lukt het alleen door je camera goed in te stellen. Ik heb één keer eerder het noorderlicht gefotografeerd, maar dat was niets in vergelijking met gisteravond. Het was echt uniek."

Tekst gaat door onder de foto's. 

Corné was totaal overdonderd door het groene spektakel, vertelt hij. "Ik was helemaal hyped. Om veel goede plaatjes te schieten, rende ik heen en weer tussen de duinen en de zee." Uiteindelijk keerde de fotograaf pas rond een uur of één 's nachts weer huiswaarts. "Het was heel bijzonder, ik heb volop genoten."

Stuur jouw mooiste foto's op!

Er is een reële kans dat het noorderlicht vanavond weer te zien is in Noord-Holland. Ga jij naar de kust om het met jouw eigen ogen te zien? Deel dan jouw mooiste foto's van het noorderlicht met ons en misschien zie je ze wel terug op onze kanalen.

Stuur de foto's naar [email protected] of via Whatsapp naar 06-30093003  

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.