Ga naar Content

Celstraf en TBS voor slachtpartij Beverwijk: "Mijn vader is nog steeds aan bed gekluisterd"

De rechtbank heeft vanmiddag uitspraak gedaan in de zaak rondom de heftige en dodelijke steekpartij in een spareribszaak in Beverwijk. Er werden medewerkers neergestoken: twee broers raken zwaargewond, één collega overlijdt. Voor die daad gaat de verdachte 14 jaar de cel in, inclusief TBS met dwangverpleging. Voor de slachtoffers en familie is 'geen straf hoog genoeg'. 

Het gaat om een incident in de Ribs&Co aan de Baanstraat in mei 2021. Drie avond wordt groot alarm geslagen en is het een bloedbad in de eettent. Korte tijd later wordt Pool Tomasz A. opgepakt op verdenking van het neersteken van drie mensen. 

Die krijgt dus, naast een celstraf van veertien jaar, ook TBS met dwangverpleging opgelegd door de rechtbank. En dit wordt toegelicht. 

"De verdachte heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van alcohol en drugs. Hij heeft geen inzicht kunnen of willen geven hoe hij tot het plegen van de gruwelijke feiten is gekomen. Er is een kans op herhaling en de rechtbank vindt het onverantwoord dat de verdachte zonder behandeling zal terugkeren in de samenleving."

Verder valt in het oordeel van de rechtbank te lezen wat de impact van de 'slachtpartij' is. "De verdachte heeft een bloedbad in het eethuis aangericht. Een van de slachtoffers is aan zijn verwondingen overleden. De verdachte heeft de nabestaanden van dit slachtoffer onnoemelijk veel verdriet aangedaan."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Voor de deur staat de zwarte auto - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De zoon van de kok uit Haarlem die in zijn nek werd gestoken bij de steekpartij, vertelt hoe het met zijn vader gaat na de aanslag. Hij blijft liever anoniem.

"Naar omstandigheden gaat het redelijk. Hij is veel aan bed gekluisterd, maar we maken er het beste van. Hij houdt zich niet echt bezig met de rechtszaak, maar vindt het fijn dat de dader achter slot en grendel verdwijnt. Hij zegt verder dat het hem weinig brengt, of het nou één of 100 jaar celstraf is, hij krijgt er niks voor terug."

Geen straf hoog genoeg

Over de uitspraak van vandaag zegt de zoon: "We wisten niet zo goed wat we konden verwachten van de uitspraak vandaag. Het ging vrij vlot in vergelijking met de vorige zittingen. Er is natuurlijk geen straf te bedenken die goed is voor zo'n daad. Ten opzichte van de eis komt het redelijk overeen, dus daar ben ik wel blij mee."

"Het is lastig maar aan de andere kant had het nog erger gekund"

Zoon van een van de koks die gewond raakte bij de steekpartij

Volgens specialisten is er niet echt kans op herstel, vertelt de zoon van de kok. "De toekomst voor mijn vader is hetzelfde als de situatie nu. Het is lastig, maar aan de andere kant had het nog erger gekund. We zijn blij dat we elkaar nog hebben en proberen er echt het beste van te maken."

Naast de gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging moet de verdachte ook een schadevergoeding betalen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 635.000 euro. Dit is hij verschuldigd aan de nabestaanden van het overleden slachtoffer uit Noord-Scharwoude én aan de andere twee slachtoffers.

Lees ook