Ga naar Content

Bussumse buurt verbaasd over nieuwe vergunning omstreden bouwproject: "Liep nog een bezwaar"

Bewoners van de Bussumse Heidelaan zijn verrast dat er tóch zes appartementen gebouwd kunnen gaan worden aan hun straat. De gemeente heeft een nieuwe vergunning afgegeven en dat had volgens de buurt nooit gemogen. Niet alleen zou de ontwikkeling van het voormalig onderkomen van Jehova's Getuigen niet voldoen aan de eigen regels van de gemeente, maar een bezwaar tegen de oude vergunning zou nooit zijn afgehandeld. "Dit is te gek voor woorden", zegt de buurt. Volgens de gemeente is alles in de haak. 

Rob Mulders voor het pand aan de Heidelaan 35. - Foto: NH Nieuws

Bewoner Rob Mulders is al jaren in een strijd verwikkeld met de gemeente over de herontwikkeling van het pand in de wijk Het Spiegel. Het bewijs daarvan ligt op een tafel in de woning van de vertegenwoordiger van ruim zestig huishoudens uit de Heidelaan, Ruthardlaan en Plaggenweg. Het meubelstuk ligt bezaaid met papier en gevulde plastic mapjes. Het is de vele correspondentie van de afgelopen jaren. 

En daar zullen ongetwijfeld weer de nodige nieuwe brieven en bezwaren gaan volgen nu de gemeente eind januari een nieuwe vergunning heeft verstrekt aan de projectontwikkelaar. Deze vergunning is voor de bouw van zes appartementen, vijf parkeerplaatsen en de verbreding van het naastgelegen steegje. Die is nu 2,5 meter breed en dat moet een uitrit worden van 3,30 meter.

Nog lopend bezwaar

"Zonder tussenliggende informatie en met een nog lopend bezwaar tegen de oude vergunning is er al een nieuwe verstrekt. Dat is te gek voor woorden. Ze hadden eerst het oude bezwaar moeten afhandelen", meent Mulders.

Volgens de gemeente zit de vork toch anders in de steel. Er waren inderdaad bezwaren ingediend tegen de vergunning die het gemeentebestuur vorig jaar zomer had afgegeven. Het besluit van dik drie weken terug is de afhandeling van het lopende bezwaar en tegelijkertijd een kleine wijziging op die vergunning.

Lees ook

Zo hebben burgemeester en wethouders mede op advies van de bezwaarschriftcommissie besloten een groot deel van de omwonenden niet ontvankelijk te stellen, omdat zij 'te ver van de Heidelaan 35 wonen'. Daarnaast is bepaald vergunning te verstrekken omdat de ontwikkelaar de steeg met 80 centimeter wil verruimen door het pand met die lengte te versmallen. Voor het college is dat een mooie tegemoetkoming aan de bezwaren van de omwonenden en een verbetering van het plan. 

Wel of geen religieuze bestemming?

Dat de gemeente maar blijft vasthouden dat het plan helemaal volgens de gemeentelijke regels is, klopt volgens de strijdvaardige Bussumer van geen kant. Het gebouw was voorheen dan wel het onderkomen van Jehova's Getuigen maar op het pand zelf zou geen religieuze bestemming zitten. Dat betekent dat er in de hoogte helemaal niets bij kan.

Wat ook niet zou stroken met het parkeerbeleid zijn de slechts vijf nog te maken parkeerplaatsen aan de zijkant van het pand bij zes appartementen. Mulders zegt dat die rekensom van geen kant klopt als je de parkeernorm hanteert. En hoe is de steeg te verbreden? Dat betekent dat er flink wat centimeters af moeten van het al tijden leegstaande gebouw. Bij het versmallen van de draagmuur plaatsen de omwonenden grote vraagtekens achter, naast het feit of de auto's daardoor wel makkelijk de steeg in en uit kunnen rijden. 

Zie filmpje dat de omwonenden vorig jaar al maakten. Tekst gaat verder onder de video. 

De smalle Heidelaan is met de auto een lastige horde. - NH Nieuws

"We gaan de procedure niet nog een keer over doen, want wij denken dat het zo kan", reageert een gemeentewoordvoerder. Het plan van de ontwikkelaar is grondig bestudeerd en voldoet aan de door de gemeenteraad bepaalde afspraken. Wel is het zo dat de gemeente er bij de uitvoering 'bovenop zal zitten', aldus de woordvoerder. Als de bewoners opnieuw beroep willen aantekenen dan kunnen ze niet meer aankloppen bij de gemeente, maar moeten zij hun pijlen richten op de rechter. 

Geen contact met de gemeente

Wat Mulders het meest tegen de borst stuit, is dat de gemeente geen respons geeft op alle verzoeken en handreikingen om met de bewoners te komen praten. "Dat je in vier jaar tijd niet in staat bent geweest om met iemand uit het gemeentehuis een gesprek te regelen. Nul. Nog nooit heeft er iemand gereageerd", laat Mulders weten.

En dat terwijl hij als vertegenwoordiger van de omwonenden toch vaak genoeg van zich heeft laten horen via bijvoorbeeld mails, een WOB-verzoek en brieven die hij op het laatst maar persoonlijk bracht bij de gemeente, zodat hij zeker wist dat zijn schrijfsels op de juiste bestemming waren aangekomen.

Over de communicatie over de afgelopen vier jaar vanuit de gemeente naar de bezorgde bewoners toe kan de woordvoerder geen uitspraken doen. Wel wijst hij erop dat de partijen tijdens lopende bezwaarprocedures geen inhoudelijke gesprekken met elkaar kunnen voeren, omdat er iets ter beoordeling ligt. Dat de bezwaarprocedure lang heeft geduurd, betreurt Gooise Meren. Dat heeft te maken gehad met een samenloop van omstandigheden, zoals corona, onderbezetting en dat er ondertussen ook een nieuw college is gekomen in Gooise Meren.

"Hadden ze drie jaar terug met ons overlegd dan hadden hier allang vier appartementen gestaan. Daar had niemand bezwaar tegen gemaakt"

Buurtvertegenwoordiger Rob Mulders

Dat er gezien de enorme woningnood huizen moeten komen, snapt Mulders heel goed. Hij benadrukt dan ook dat de omwonenden niet tegen ontwikkeling van het oude onderkomen van de Jehova's Getuigen zijn. Maar zes appartementen vinden zij te veel en de bouw past qua hoogte niet in de wijk. Wat meer meters erop en een dakterras heeft ook gevolgen voor de privacy van de buren van de verderop gelegen Ruthardlaan. 

Juridisch advies

"Hadden ze drie jaar terug met ons overlegd dan hadden hier allang vier appartementen gestaan. Daar had niemand bezwaar tegen gemaakt", zegt Mulders vol overtuiging.

Nu zitten beide partijen al lang in hun eigen loopgraaf. De enige nog te zetten stap, zoals de gemeentewoordvoerder al suggereerde, is die naar de rechtbank. Daarover buigen de bewoners zich nu ook. Eerst gaan zij nog informatie inwinnen bij een juridisch adviseur. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]