AZ verliest in slotfase strijd om de koppositie van Feyenoord

Feyenoord heeft de strijd om de koppositie gewonnen. In De Kuip eindigde de topper tegen AZ in 2-1. Lange tijd was er voor de Alkmaarders niets aan de hand. Na een 1-0 voorsprong dankzij een eigen goal van Feyenoord sloegen de Rotterdammers in de blessuretijd van de eerste helft toe via Jahanbakhsh en in de 90e minuut via Pedersen. De achterstand van AZ op de koploper is nu opgelopen tot vijf punten.

AZ onderuit bij Feyenoord - Foto: Pro Shots

AZ-trainer Pascal Jansen koos voor dezelfde elf spelers die vorige week vrijdag Excelsior met 5-0 oprolden. Dat betekende dat Sven Mijnans op het middenveld begon en Wouter Goes centraal achterin. De weer fitte Djordje Mihailovic begon op de bank.

Feyenoord begon, fanatiek gesteund door het legioen, energiek aan de wedstrijd. AZ werd terug gedrukt op de eigen helft, maar doorstond de openingsfase zonder dat er grote kansen werden weggeven. Na een kwartier kwam AZ beter in de wedstrijd en werd de ploeg van Jansen kort achter elkaar gevaarlijk via Sven Mijnans die keeper Timon Wellenreuther aan de zijkant uitspeelde, maar zijn voorzet bereikte Quilindschy Hartman in plaats van een ploeggenoot. Een minuut later verdween een afstandsschot van Milos Kerkez via Lutsharel Geertruida over de goal van de thuisploeg.

Controlerend AZ

De derde poging was wel raak: Javairô Dilrosun kopte een corner van Jesper Karlsson langs zijn eigen keeper: 0-1.

AZ viert het eigen doelpunt van Dilrosun - Foto: Pro Shots / Kay in 't Veen

AZ hield vervolgens de controle over de wedstrijd en kansen waren schaars. Vlak voor rust zorgde Jahanbakhsh voor het grootste gevaar. De oud-AZ'er soleerde door de Alkmaarse defensie en bood Quinten Timber een schietkans, maar die bal ging naast de goal. In blessuretijd werd het alsnog gelijk toen Oussama Idrissi de bal voorzette en Jahanbakhsh het kopduel won van Kerkez en zo de 1-1 scoorde.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Na rust probeerde Feyenoord door te pakken, maar AZ bleef voetballend moeiteloos overeind. De Rotterdammers scoorden na precies een uur spelen de 2-1, maar de Mexicaan stond buitenspel. AZ werd gevaarlijk met ballen van achteruit die achter de Feyenoord-defensie werden gelegd. Yukinari Sugawara deed dat een keer op Vangelis Pavlidis die de bal net niet kon controleren. Karlsson werd weggestuurd, maar stuitte op Wellenreuther.

In de 82 minuut werd Giménez nogmaals gevaarlijk. De voorzet van Hartman kopte de spits naast de goal van Mathew Ryan. Het was een fase waarin de thuisploeg aanzette en de krachten bij AZ leken weggevloeid. Pedersen haalde uit een afgeslagen corner in de 90e minuut doeltreffend uit. De bal zeilde over Ryan in de goal, waardoor AZ alsnog kopje onder ging. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt nu vijf punten.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Goes, Hatzidiakos, Kerkez (M. de Wit/69); Reijnders (Mihailovic/84), Mijnals, Clasie; Odgaard, (Van Brederode/78) Pavlidis en Karlsson