Ga naar Content

800 extra plekken voor asielzoekers in Zaanstad en 'hotelboten' langer in gebruik

Nog drie maanden zouden de asielzoekers in de Achtersluispolder worden opgevangen, maar hoogstwaarschijnlijk, als de Zaanse gemeenteraad toestemt en het Rijk een financiële bijdrage levert, blijven de 'hotelboten' vijf jaar langer aangemeerd. Ook wil de gemeente twee riviercruiseschepen aan de Gerrit Bolkade aanleggen. Hierdoor kunnen 800 extra asielzoekers worden opgevangen.

hotelboot Zaanstad - Foto: gemeente Zaanstad

Op dit moment zijn er sinds 2021 zo'n 720 opvangplekken in de Achtersluispolder. Hiervoor was de 'hotelboot' in 2015 ook al in gebruik. Er zaten toen zo'n 600 mensen in de opvang. Als de gemeenteraad toestemt en het Rijk een financiële bijdrage levert, blijft de opvang minstens vijf jaar liggen.  

De verwachting is dat er ook over vijf jaar nog opvangplekken nodig zijn en daarom is Zaanstad aan het kijken naar permanente, kleinschalige locaties verspreid over de stad. 

NH Nieuws maakte een reportage vlak voor de heropening in november. Tekst gaat door onder de video.

'Hotelboot' voor asielzoekers bijna gereed - NH Nieuws

Naast de huidige boot, zullen er aan de Gerrit Bolkade hoogstwaarschijnlijk nieuwe plekken gecreëerd worden. Burgemeester Jan Hamming en wethouder Wonen Harrie van der Laan laten weten: “Als wij een rol kunnen spelen in menswaardige opvang van vluchtelingen en asielzoekers dan moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen."

'Twee crisissen tegelijk aanpakken'

De twee benadrukken dat er ook andere Zaankanters, zoals jongeren, op een woning wachten. Ze vervolgen: "Wij denken dat afspraken met het Rijk kunnen zorgen dat we aan deze twee crises tegelijk kunnen werken. We helpen hiermee mensen in nood én zorgen voor meer geld, middelen en capaciteit om onze inwoners meer kansen op een betaalbaar huis te bieden. Wat ons betreft is de steun van het Rijk dan ook een randvoorwaarde." Met de steun van het Rijk is er de intentie om 'flexwonen' te realiseren. 

De opvang op de boten betreft asielzoekers en geen Oekraïense vluchtelingen. Het staat dan ook los van de twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat. Aankomende week zal duidelijk worden of de plannen definitief doorgaan.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]