Ga naar Content

Niet moordenaar, maar dieren gingen aan de haal met 'mishandeld' paard Luc

Paard Luc, het paard dat vlak voor kerst dood en zwaar verminkt werd gevonden op een Larens weilandje, is een natuurlijke dood gestorven. Dat concludeert de politie na autopsie van het paard. Eigenaren Arnold en Virginia zijn met stomheid geslagen. "Ik geloof het gewoon niet", zegt Arnold.

Paard Luc - Foto: Eigen foto

Paard Luc werd gevonden op zijn landje aan de Oude Drift. Onder meer het geslachtsdeel van het paard bleek weggesneden.

Na de vondst van het levenloze paard was de gedachte lang dat paard Luc vermoord en zwaar mishandeld zou zijn. De schok voor Arnold en Virginia was enorm. Ze waren zwaar ontdaan door de dood van hun paard en loofden een flinke beloning uit op de jacht naar de mogelijke moordenaar van Luc.

Lees ook

Onderzoek door de politie

Meteen na de vondst schakelden ze de politie in, die het kadaver van Luc in beslag namen voor onderzoek. 

Experts van de politie hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de zware verminkingen en de doodsoorzaak van Luc en komen nu tot de conclusie dat er van een moord op het paard geen sprake is. De experts gaan uit van een natuurlijke dood. De zware verwondingen komen volgens de politie hoogstwaarschijnlijk doordat het kadaver ten prooi is gevallen aan andere dieren. 

"Als een dier op een ander dier tekeer gaat, dan hangen de vellen erbij. Dat gaat allesbehalve zo netjes als dit eruit zag"

Arnold Ligtvoet

Arnold en Virginia zijn persoonlijk op de hoogte gebracht over de uitkomsten van het onderzoek, maar hebben veel moeite om de uitslag te geloven. "Ik kan er echt niet bij", zegt Arnold. "Vlak nadat we Luc vonden kwam er een forensische onderzoeker van de politie bij om hem te bekijken. Die zei meteen al dat er echt vakkundig gesneden was in Luc, onder meer zijn geslachtsdeel was echt 'mooi' weggesneden. Daarom geloof ik ook niet dat het nu door een dier gedaan is. Als een dier op een ander dier tekeer gaat, dan hangen de vellen erbij. Dat gaat allesbehalve netjes. Dus ik kan het gewoon niet rijmen."

De waarheid

Arnold en Virginia leggen zich er dan ook nog niet bij neer. "We hebben aangedrongen op een uitgebreider vervolgonderzoek", legt hij uit. "Als dit door dieren gedaan is, moet je dat ook kunnen aantonen aan de hand van DNA, lijkt mij. Als met honderd procent zekerheid blijkt dat dit door een dier gedaan is, kunnen we ons erbij neerleggen. Dat zou ook wel een vorm van geruststelling zijn. We willen het gewoon echt zeker weten."

Of er daadwerkelijk een vervolgonderzoek komt naar de doodsoorzaak van paard Luc, is nog niet duidelijk. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]