Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Hoe krijg je vier patiënten in een vrachtwagen? Tergooi oefent verhuizing

10 februari 2023, 18.30 uur · Door Rachel Morssink

Ze hebben nog even tot 20 mei. Dan staat de grote verhuizing van het Tergooi ziekenhuis gepland. Deze week stond de proefverhuizing op de agenda. Mario Rommers: "Al na tien minuten dacht ik: we moeten een andere route nemen."

Onderweg kwamen ze namelijk veel te veel drempels en bochtjes tegen. "We reden van Blaricum naar Hilversum, maar via Laren bleek niet de beste route te zijn", vertelt Mario Rommers. Hij is ziekenhuisverhuizer van beroep en belegd met de Tergooi-klus. "We hebben daarna ons plan B getest, via Bussum, en dat was een wereld van verschil, veel beter."

De twee ziekenhuislocaties, in Blaricum en Hilversum, gaan samen in een nieuw gebouwd ziekenhuis in Hilversum, pal náást de huidige locatie. "Het is een enorm grote operatie", vertelt Rommers. "Zo'n honderd patiënten vervoeren we in mei per vrachtwagen van Blaricum naar Hilversum. Daarnaast brengen we ongeveer zestig patiënten lopend via een tijdelijke tunnel van het oude naar het nieuwe ziekenhuis in Hilversum."

Het lijkt een doodgewone vrachtwagen, maar niets is minder waar. Achterin is namelijk plaats voor vier patiënten, die met bed en al naar binnen kunnen. "Deze vrachtwagen is ingericht voor de kinderafdeling", vertelt Chris Schubart. Hij is psychiater en voorzitter van de medische staf van Tergooi.

Kwetsbare mensen verplaatsen

Op 20 mei zullen vier colonnes de hele dag heen en weer rijden. "Een colonne bestaat uit politiebegeleiding op de motor, een vrachtwagen en een busje", vertelt Rommers. "Onderweg staan veel verkeersbegeleiders en komt ook een ambulancepost, we moeten op alle scenario's zijn voorbereid", aldus Rommers.

Voor het personeel is de verhuizing best een enerverende gebeurtenis. "Ja, natuurlijk. Je gaat toch kwetsbare mensen verplaatsen", zegt Schubart. "Tegelijkertijd zijn we hier al heel lang mee bezig en stap voor stap bouwen we op naar de grote dag op 20 mei. Tegen die tijd zijn we er wel klaar voor."

"Voor de wat oudere kinderen is de verhuizing best een beetje een feest"

Kinderarts Hetty Henneveld

In de vrachtwagen staan bedden en stoelen met spanbanden vastgemaakt. Ook een couveuse voor te vroeg geboren baby's. "Ik snap heel goed dat dat best een beetje spannend is voor ouders", vertelt kinderarts Hetty Henneveld. "Maar ze liggen hier veilig en warm, alles staat stevig vastgesjord, we rijden constant dertig kilometer per uur en één van de ouders mag mee met het kind."

Leuk avontuur

Uiteraard gaan er alleen patiënten mee van wie de gezondheid dat toelaat. "Sommige kinderen zullen met de ambulance vervoerd worden", vertelt Henneveld. Ze denkt dat de vrachtwagenverhuizing voor de wat oudere kinderen misschien zelfs juist wel een leuk avontuur is. "Het is natuurlijk superleuk, zo'n ritje. Lekker in de vrachtwagen, mama of papa mag mee, best een beetje feest dus."

De komende maanden gaan de verhuisdraaiboeken verder worden uitgewerkt. Ondertussen wordt het nieuwe ziekenhuis in Hilversum al verder ingericht, zodat alle patiënten op 20 mei in een gespreid bedje terechtkomen.

Hier luister je het interview met verhuisspecialist Mario Rommers bij NH GOOI op Zaterdag terug van 4 februari.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]